Svijet

Sukobi u Parizu, demonstrant izgubio dio šake

Sukobi u Parizu, demonstrant izgubio dio šake
Foto: N.N. | Sukobi u Parizu, demonstrant izgubio dio šake

PARIZ - Više hiljada učesnika protesta "žuti prsluci" i danas su, 13. vikend zaredom, izašli na ulice Pariza, neki od njih sukobili su se policijom, dok je jedan demonstrant izgubio dio šake.

Kako navodi AP, policija je saopštila da je demonstrant izgubio četiri prsta, ali nije mogla da potvrdi pisanje medija da je povređen eksplozivnom napravom koju policija, pored suzavca, koristi kako bi rastjerala demonstrante.

Tokom noći u Bretanji je zapaljena i kuća predsjednika Narodne skupštine, ali za sada nema dokaza da je to povezano sa akcijama protiv predsjednika Emanuela Makrona.

Prema navodima Ministarstva unutrašnjih poslova, širom Francuske okupilo se oko 12.000 učesnika protesta, među kojima je i 4.000 okupljenih u Parizu. Međutim, neimenovani izvor iz policije kaže da je njihov broj mnogo veći, odnosno da se 21.000 njih učestvovalo u mitinzima izvan Pariza. Rojters navodi da je još jednom muškarcu krv tekla niz lice, dok je stajao ispred policije. Iako su protesti mahom protekli mirno, neki od učesnika gađali su snage bezbjednosti raznim objektima, a zapaljeni su i jedan skuter i policijsko vozilo, dok su izlozi pojedinih radnji razbijeni.

AP dodaje da je policija koristila pendreke i ispalila suzavac kako bi rastjerala demonstrante. U pomoć demonstrantu, kojem je povređena ruka, pritekli su bolničari, od kojih su neki poslužili kao "živi zid" kako mediji i drugi učesnici protesta ne bi mogli da mu se previše približe.

Prema navodima policije, oko 10 učesnika protesta uhapšeno je nakon što je došlo do sukoba između demonstranata i policije u blizini Jelisejskih polja i Narodne skupštine. Aktivisti "žutih prsluka", koji su od novembra izveli stotine hiljada ljudi na ulice, sada pokušavaju da se politički organizuju, ali u pokretu ne vlada jedinstvo i nemaju lidera. Prema zvaničnim podacima, 2.000 osoba je povređeno od početka održavanja protesta 17. novembra, a od njih je najmanje četvoro zadobilo ozbiljne povrede oka, podsjeća AP.

Istovremeno, 10 osoba je poginulo u saobraćajnim nesrećama povezanim sa aktivnostima "žutih prsluka".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije