Svijet

Švajcarska ukida sve mjere

Švajcarska ukida sve mjere
Foto: Pixabay | Švajcarska ukida sve mjere

CIRIH - Švajcarska će 1. aprila ukinuti posljednje preostale restrikcije u vezi sa kovidom 19, saopštile su danas vlasti ove zemlje, koja će pokušati da nadalje živi sa virusom.

Državne vlasti su objavile da će u petak biti ukinuta obaveza nošenja maske u javnom prevozu, kao i obavezna petodnevna samoizolacija nakon pozitivnog testa.

Odgovornost za obuzdavanje virusa biće prenesena na lokalne vlasti, a u narednih 12 mjeseci planirano je stanje povećane budnosti, navodi se u saopštenju.

"Zahvaljujući visokom nivou imunizacije populacije, nema uočljivog povećanja broja pacijenata oboljelih od kovida 19 na intenzivnoj njezi u prethodnim sedmicama, iako je broj zaraženih u međuvremenu porastao", navodi se u vladinom saopštenju.

U tekstu se dodaje da virus korona u budućnosti vjerovatno neće nestati, ali da će postati endemski, sa sezonskim virusnim talasima.

Vlasti navode da će privremeno deaktivirati švajcarsku aplikaciju za kovid 19, koja identifikuje ljude koji su bili u bliskom kontaktu sa zaraženima virusom korona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije