Svijet

Sve seksualne optužbe protiv Klintona

Sve seksualne optužbe protiv Klintona
Foto: N.N. | Sve seksualne optužbe protiv Klintona

VAŠINGTON - SAD se posljednjih mjeseci suočavaju sa sve većim brojem slučajeva seksualnog zlostavljanja, od skandala u Holivudu, pa čak do optužbi u vezi sa seksualnim uznemiravanjem u američkoj administraciji.

 Ovo je svakako podsjetilo i na sve seksualne afere i skandale bivšeg američkog predsjednika Bila Klintona, kojeg je afera s Monikom Levinski mogla koštati mandata, jer je lagao pod zakletvom.

Ipak, i danas se spominju četiri slučaja seksualnog napada ili zlostavljanja, koje je Klinton porekao, ali koji su i dalje više nego aktuelni, prenosi "Bussines Insider".

Čak i neki zvaničnici iz demokratskih redova počinju da preispituju ove slučajeve, sumnjajući da je Klinton bio iskren.

HUANITA BROADRIK: Među prvim ženama koje su iznijele ozbiljne optužbe protiv njega bila je Huanita Broadrik, koja ga je 1978. optužila za silovanje, dok je Klinton bio na funkciji glavnog tužioca Arkanzasa. I dok ona priznaje da je početak veze bio saglasan, sve što se kasnije dešavalo, okarakterisala je kao zlostavljanje. Vrhunac svega, prema riječima Broadrikove, bilo je silovanje u hotelskoj sobi u Litl Roku. Tada joj je nanio i tjelesne povrede.

"Nije pokazao kajanje, za njega je to bilo nešto uobičajeno. Djelovalo je nestvarno", kazala je tada.

KETLIN VAJLI: Ovo je, ujedno, i najozbiljnija optužba protiv Klintona. Kasnije su se pojavile još tri optužbe, među kojima i optužba Ketlin Vajli, koja tvrdi da ju je Klinton "neprimjereno" dodirivao tokom sastanka u Ovalnom kabinetu. Sve to dešavalo se 1993. godine, kada je Vajlijeva bila dopisnik iz Bijele kuće, ali je o svemu javno progovorila pet godina kasnije. Klinton je samo kratko prokomentarisao ovu optužbu, tvrdeći da ju je samo zagrlio, bez ikakvih krajnjih namjera.

POLA DŽONS: Kako to obično biva, kada se "stvar zakotrlja", onda se jave i druge žene. Tako je i Pola Džons, bivša državna službenica u Arkanzasu, priznala kako je imala susret s Klintonom u hotelskoj sobi, kada se on, sasvim iznenada, skinuo pred njom. Sve se dešavalo 1991. godine, a slučaj je prijavila 1994, optuživši ga za seksualni napad. Međutim, sudija je odbacio njen slučaj 1998. godine, tvrdeći da nije uspjela dokazati da ju je Klinton povrijedio.

LESLI MILVI: Posljednja u nizu optužbi je ona Lesli Milvi, američke novinarke, koja je Klintona optužila za seksualno napastvovanje osamdesetih godina prošlog vijeka. Nekadašnja televizijska novinarka optužila je da ju je u više navrata seksualno napastvovao dok je bio guverner Arkanzasa. Milvijeva, koja se tada prezivala Derik, izjavila je da je u tom periodu intervjuisala Klintona oko 20 puta, te da ju je tri puta napastvovao u montaži televizijske stanice za koju je radila. Prema njenom svjedočenju, bila je "prestravljena i paralizovana, a kada mu je rekla da prestane samo se smijao".

Afera "Levinski"

Najpoznatija afera svakako je bila ona s Monikom Levinski. Ona je bila stažistkinja u Bijeloj kući u periodu 1995 - 1996, ali je afera objelodanjena 1998. Klinton se tada zakleo da nije imao seksualne odnose s Monikom Levinski, ali je kasnije priznao da je obmanuo američku javnost. Ona je zadržala čuvenu plavu haljinu za koju je tvrdila da sadrži DNK dokaz o aferi. Monika danas živi nešto mirnijim životom, društveno je angažovana i bori se na sve načine s predrasudama.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije