Svijet

Sve više slučajeva porodičnog nasilja u Italiji

Sve više slučajeva porodičnog nasilja u Italiji
Foto: N.N. | Sve više slučajeva porodičnog nasilja u Italiji

MILANO - Grupe za podršku žrtavama porodičnog nasilja u Italiji izrazile su zabrinutost da je za vrijeme epidemije virusa korona došlo do naglog porasta ovakvih slučajeva nasilja.

Grupe za podršku kažu da postoji zabrinutost da su uslovi karantina i izolacije doveli do porasta broja slučajeva nasilja i da žrtve nemaju kome da se obrate.

Pozivajući se na zvanične podatke, parlamentarna komisija, koja se bavi nasiljem nad ženama, saopštila je da su prijave policiji ovih slučajeva pale na 652 u prva 22 dana marta, sa 1.157 u istom periodu prošle godine.

Grupa za pomoć žrtvama porodičnog nasilja "Telefono rosa" saopštila je da je broj poziva opao za 55 odsto, na 496 u prve dvije sedmice marta u odnosu na 1.104 u istom periodu prošle godine. I druge grupe navode da je situacija skoro ista.

Parlamentarna komisija navodi da ovo ne znači da je nasilje nad ženama opalo već da su žrtve sada izložene još većoj opasnosti, kontroli i agresiji partnera koji ih zlostavljaju.

"Postoji veliki broj problema u ovakvoj situaciji, a jedan od njih je zatražiti pomoć kada ste prisiljeni da ostanete kod kuće", rekla je jedan od direktora policije u Milanu Alesandra Simone.

Prema zvaničnim podacima, u Italiji je 13,6 odsto žena pretrpjelo nasilje od aktuelnog ili bivšeg partnera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije