Svijet

Pratite nas na Google news

Švedska poslala lažnog oficira u NATO, bio i na Kosovu

Švedska poslala lažnog oficira u NATO, bio i na Kosovu
Foto: N.N. | Švedska poslala lažnog oficira u NATO, bio i na Kosovu
Tanjug

STOKHOLM - Vojska Švedske priznala je da je u sjedište NATO-a u Briselu poslala lažnog oficira, čija je vojna karijera trenutno pod istragom, a koji je svojevremeno služio i na Kosovu, prenose švedske Dnevne novosti.

Prema navodima lista, u pitanju je čovkek koji je godinama imao dodira sa strogo povjerljivim državnim tajnama te zemlje, a da uopšte nije imao vojno obrazovanje.

Šveđanin, čiji identitet nije otkriven, tvrdio je da je diplomirao na vojnom Koledžu u gradu Enkeping 1999. godine, iako tamo nikada nije studirao, a diplomu je falsifikovao koristeći potpis nepostojećeg pukovinika, prenosi Sputnik internešnel.

Ne samo da je ostvario karijeru u vojnoj obavještajnoj službi i služio u odbrambenoj jedinici Saab, već je bio i na visokim vojnim funkcijama u inostranstvu.

Lažni oficir služio je kao kapetan na Kosovu i kao major u Avganistanu, gdje je nadgledao vojnike i bio odgovoran za bezbjednost informacija, navodi se u tekstu.

Između 2007. i 2010. i ponovo 2013. godine radio je u vojnoj bezbjednosno-obavještajnoj službi.

Tamo je razvio sisteme za upravljanje kripto-šifara za odbrambene telekomunikacije.

Lažni oficir poslat je u NATO 2013. godine, a njegovu prevaru otkrili su tek pet godina kasnije pripadnici obalske straže, gdje je imao visoku poziciju uz pristup tajnim dokumentima.

Uprkos tome što je vojska obaviještena, on je na ljeto 2019. godine izabran za rukovodeće mjesto švedske misije pri UN u Maliju.

"To je potpuno nerazumjivo i veoma zabrinjavajuće za saradnju Švedske sa NATO", rekla je stručnjak za zapadnu alijansu, An-Sofi Dal.

Obalska straža tvrdila je da je u decembru 2018. lažnog oficira smijenila sa položaja i obavijestila oružane snage o otkriću da su njegove preporuke lažne.

Oružane snage su, međutim, krivicu za nedostatak sopstvene akcije prebacili na Obalsku stražu jer im, navodno, nije proslijedila informacije.

Ministar odbrane Peter Hultkvist potvrdio je da je vojska prošlog janara primila zvaničnu informaciju od Ministarstva pravde o čovjeku iz Obalske straže sa "sumnjivom biografijom".

Vojni komandant Mikael Biden saznao je za ovaj bezbjedonosni rizik ranije tokom nedjelje i naredio je da se sprovede istraga zašto vojna komanda nije reagovala odmah po primanju izvještaja.

"Ovakve stvari ne smiju da se dešavaju i sada moramo sve da razjasnimo", rekao je on i ocijenio situaciju kao "ozbiljnu".

Švedska je zvanično vojno neutralna država i posljednji put je ratovala prije 200 godina, ali je posljednjih godina značajno pojačala odbrambenu saradnju sa NATO i na bilateralnom nivou sa SAD.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije