Svijet

Švedska ugasila reaktor nakon 40 godina rada

Švedska ugasila reaktor nakon 40 godina rada
Foto: Pixabay/Ilustracija | Švedska ugasila reaktor nakon 40 godina rada

STOKHOLM - Švedska je danas ugasila jedan od četiri nuklearna reaktora na svojoj najvećoj elektrani nakon više od 40 godina rada zbog, kako su naveli operateri, nedostatka profitabilnosti i sve većih troškova održavanja.

Švedska novinska agencija TT izvijestila je da je reaktor Ringhals 2 na jugozapadu Švedske trajno ugašen u skladu s odlukom iz 2015. vlasnika švedske državne energetske grupe Vatenfal i njemačkog komunalnog preduzeća Uniper, prenio je AP.

Elektrana Ringhals, koja se nalazi oko 65 kilometara južno od drugog najvećeg švedskog grada Geteborga, jedna je od tri nuklearne elektrane u Švedskoj i do sada je proizvodila između 15 i 20 procenata ukupne potrošnje električne energije u zemlji.

Vatenfal je na svojoj veb-stranici naveo da je Ringhals najveća elektrana u cijelom nordijskom regionu.

Proteklih godina u Švedskoj je vođena dugotrajna rasprava o prednostima i nedostacima nuklearne energije među političarima i građanima.

Švedski poslanici su 2010. godine donijeli odluku da dozvole zamjenu postojećih nuklearnih reaktora u zemlji novim, a prema anketama o stavu javnog mnjenja, većina Šveđana je podržala tu inicijativu.

Vatenfal i Uniper odlučili su takođe da ugase reaktor Ringhals 1 krajem 2020. godine, dok bi Ringhals 3 i Ringhals 4 trebalo da nastave s radom do dvije hiljade četrdesetih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije