Svijet

Svi sveštenici budističkog hrama pali na testu za drogu

Svi sveštenici budističkog hrama pali na testu za drogu
Foto: Pixnio | Svi sveštenici budističkog hrama pali na testu za drogu

PETČABUN - Budistički hram u centralnom Tajlandu ostao je bez sveštenika nakon što su svi pali na testu na droge. Svi monasi su razriješeni dužnosti jer su se drogirali metamfetaminom, drogom poznatom kao kristalni met.

Četiri sveštenika, uključujući opata, u hramu u regiji Bung Sam Pan u pokrajini Petčabun, bila su pozitivna na metamfetamin, rekao je zvaničnik okruga Bunlert Thintaptai za "AFP".

Sveštenici su poslani u zdravstvenu kliniku na odvikavanje od ovisnosti, rekao je zvaničnik.

"U hramu sada nema sveštenika i seljani su zabrinuti. Više monaha biće poslano u hram kako bi seljani mogli obavljati svoje vjerske obaveze", rekao je Sveštenik.

Met problem u Tajlandu

Prema Kancelariji Ujedinjenih nacija za droge i kriminal (UNODC), Tajland je glavna tranzitna zemlja za metamfetamin koji preko Laosa dolazi iz mjanmarske države Šan, piše "CBS". Na ulici se prodaje Džaba, tableta koja u sebi ima kofein i metamfetamin. Cijena jedne tablete niža je od 20 bahta, što je iznos od oko 50 centi.

"Met, a posebno Džaba, mogu se lako pronaći u svakom kutku Tajlanda. Ponuda je posvuda porasla, a u ovom trenutku tableta je jeftinija od piva", rekao je Džeremi Doglas iz UNODC-a za "Thai Inquirer".

Vlasti širom jugoistočne Azije i ostatka svijeta su posljednjih mjeseci napravile rekordne zapljene metamfetamina. Prošlog mjeseca Hong Kong je navodno imao najveću zapljenu metamfetamina u istoriji. Pronađeno je 1.8 tona tekućeg metamfetamina skrivenog u kartonima kokosove vode.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije