Svijet

Svijet i svjetski mediji o državnom udaru

Svijet i svjetski mediji o državnom udaru
Svijet i svjetski mediji o državnom udaru

ISTANBUL, ANKARA- U najuticajnijim svjetskim prijestonicama od sinoć se pomno prati situacija u Turskoj gdje je vojska pokušala da izvede vojni udar.

Pres službe Bijele kuće i Stejt departmenta saopštile su da u ovom trenutku ne raspolažu dovoljnim brojem informacija i da prate šta se dešava u Turskoj.

Američka ambasada u Ankari pozvala je svoje državljane da ne izlaze na ulicu.

Belgijski premijer Šarl Mišel izjavio je sinoć da belgijske vlasti detaljno prate šta se dešava u Turskoj i preporučio je svojim državljanima u toj zemlji da ne izlaze iz svojih kuća jer je situacija konfuzna, prenosi Rojters.

Ruski mediji prenose da je državna istražna služba informisala grčkog premijera Aleksisa Ciprasa o pokušaju puča.

Portparol ruskog predsjednika, Dmitrij Peskov rekao je da je Rusija veoma zabrinuta zbog situacije u Rusiji, a da je predsjednik, Vladimir Putin informisan o dešavanjima u toj zemlji i da pomno prati razvoj situacije, te se putem diplomatskih i obavještajnih kanala informiše o dešavanjima.

Rojters prenosi da su i francuske vlasti pozvale svoje državljane da borave u toj zemlji da ostanu u kućama jer se "ozbiljna stvar" dogadja u Ankari i Istanbulu.

Američki državni sekretar Džon Keri izjavio je večeras da se nada "miru, stabilnosti i jedinstvu" u Turskoj gdje je vojska večeras saopštila da je preuzela vlast, prenijele su agencije.

 

Ambasador Srbije u Turskoj Danilo Vučetić izjavio je da se mole svi građani Srbije u toj zemlji da ostanu u hotelima i da ih ne napuštaju.

Kao što smo već ranije naveli, Konzulat BiH pozvao je turističke agencije da dostave spisak putnika iz BiH koji se nalaze u Turskoj.

Iako je stanje na ulicama Istanbula i Ankare mirnije nego što je to bilo sinoć, svi građani se pozivaju i dalje na oprez.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije