Svijet

Svjetske sile: Nuklearnog rata nikada ne smije biti

Svjetske sile: Nuklearnog rata nikada ne smije biti
Foto: Ilustracija | Svjetske sile: Ne može se pobijediti u nuklearnom ratu

MOSKVA - Kina, Francuska, Rusija, Velika Britanija i SAD izdale su zajedničko saopštenje u kojem su potvrdile protivljenje upotrebi nuklearnih arsenala u ofanzivne svrhe.

Svjetske sile obećale su da će zajedno raditi na nuklearnom razoružavanju.

"Potvrđujemo stav da se u nuklearnom ratu ne može pobijediti i da se on nikada ne smije voditi. S obzirom da nuklearna upotreba ima dalekosežne posljedice, takođe potvruđujemo stav da nuklearno oružje – dok god postoji – treba da služi odbrambenim ciljevima, da treba da odvraća od agresije i sprečava rat", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se ističe da će potpisnice saopštenja nastaviti da poštuju "bilateralne i multilateralne sporazume o neširenju oružja, razoružavanju i kontroli naoružanja", uz tvrdnju da nijedna od nuklearnih raketa nije usmjerena ka bilo kojoj zemlji, javila je "Raša tudej".

Pet nuklearnih sila (P5) nisu jedine zemlje u svijetu koje posjeduju atomsko naoružanje. Indija i Pakistan posjeduju takvo oružje, a smatra se da i Izrael ima nuklearni arsenal. Sjeverna Koreja takođe je testirala nekoliko nuklearnih naprava.

Saopštenje je objavljeno u vrijeme kada su odnosi između nuklearnih sila na istorijski niskom nivou. Rusija i SAD se već dugo prepiru zbog razmještanja američkih raketa u Evropi, a američki poslanici optužuju Moskvu da planira invaziju na Ukrajinu, što je Kremlj negirao. Pojedini članovi Kongresa SAD čak su pozvali i na nuklearni rat u slučaju navodne ruske invazije na Ukrajinu.

SAD nisu pred razgovore NATO-a i Rusije govorile o uklanjanju svojih nuklearnih raketa iz Evrope, a bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko nagovijestio je da bi Bjelorusija mogla da ustupi teritoriju za razmještanje ruskih raketa.

Osim toga, SAD tvrde da Kina "dramatično povećava zalihe nuklearnog oružja".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije