Svijet

Svjetski lideri spremni za saradnju sa Bajdenom: "Amerika se vratila"

Svjetski lideri spremni za saradnju sa Bajdenom: "Amerika se vratila"
Foto: Tanjug/AP | Svjetski lideri spremni za saradnju sa Bajdenom: "Amerika se vratila"

BRISEL - Predsjednik Evropske komisije Ursula fon der Lajen saopštila je povodom inauguracije novog predsjednika SAD Džozefa Bajdena da se "Amerika vratila" i da se raduje saradnji sa njim.

"Da se ponovo povežemo sa starim partnerom od povjerenja, da udahnemo novi život našem savezu koji njegujemo", saopštila je Fon Der Lajenova.

Britanski premijer Boris Džonson rekao je u Parlamentu da se raduje saradnji sa Bajdenom i njegovom administracijom u jačanju partnerstva Britanije i Amerike i radu na zajedničkim prioritetima: od borbe protiv klimatskih promjena i pandemije do jačanja transatlantske bezbjednosti.

Njemački predsjednik Frank Valter Štajnmajer poručio je u video-poruci da je Amerika bila pred velikim izazovom, ali da je izdržala.

"Uprkos pokušajima da se prekinu američke institucionalne niti, izborni radnici i guverneri, sudstvo i Kongres su pokazali snagu. Osjećam veliko olakšanje što je Džo Bajden položio zakletvu kao predsjednik i što će ući u Bijelu kuću. Znam da mnogi u Njemačkoj osjećaju isto", rekao je njemački predsjednik.

Španski premijer Pedro Sančez rekao je da Bajdenova pobjeda predstavlja pobjedu demokratije nad ultradesnicom i njene tri metode: masovnom obmanom, nacionalnom podjelom i zloupotrebom demokratskih institucija, čak i nasiljem.

Italijanski premijer Đuzepe Konte rekao je u obraćanju poslanicima da će odmah početi saradnja sa Bajdenovom administracijom kroz Grupu 20, gdje je Italija predsjedavajuća.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da Moskva podržava očuvanje sporazuma o kontroli naoružanja Novi START i da se samo može pozdraviti eventualno izražavanje političke volje u Vašingtonu da se taj pakt očuva i produži.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu čestitao je Bajdenu i potpredsjedniku Kamali Haris na istorijskoj inauguraciji. 

On je ukazao na višedecenijsko lično prijateljstvo sa Bajdenom i rekao da se raduje jačanju američko-izraelskog saveza i nastavku širenja mira između Izraela i arapskog svijeta.

Njegova kancelarija je u odvojenom saopštenju zahvalila Trampu na "velikim stvarima koje je uradio za Izrael, naročito na istorijskom priznanju Jerusalima" kao glavnog grada Izraela. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije