Svijet

"T-5000" štiti Putina

"T-5000" štiti Putina
Foto: Ilustracija | "T-5000" štiti Putina

MOSKVA - Obezbjeđenje predsjednika Rusije Vladimira Putina koristi rusku snajpersku pušku "T-5000", koja je u samom svjetskom vrhu kada je riječ o preciznosti i pouzdanosti.

Federalna služba bezbjednosti Ruske Federacije koristi ovu moćnu pušku, koja je dio kompleksa "Preciznost".

"T-5000" je pouzdana i besprijekorno precizna puška, pa se Federalna služba bezbjednosti odlučila za nju umjesto za puške čuvenog britanskog proizvođača "Akjurasi internešnel" /Accuracy International/.

Tajna preciznosti ove puške je u njenoj cijevi. Napravljena je od nerđajućeg čelika, i to tehnikom jediničnog rezanja, tehnologijom koja košta najviše novca i vremena, ali se isplati pri pravljenju visokopreciznog naoružanja, navodi list "Forbs".

U proizvodnji ove ruske puške koristi se njemačka oprema za obradu. Pri tome, od bušenja do sastavljanja gotovog proizvoda, cijev prolazi kroz mnogo operacija.

Potom slijedi temeljna provjera koja uključuje i introskopsko skeniranje kanala cijevi.

Aluminijumski ram "T-5000" ne samo da smanjuje masu oružja, nego dopušta i čvrsto montiranje nišanske i druge opreme. Kundak je plastični, teleskopski, sa mogućnošću podešavanja u skladu sa potrebama anatomije strijelca.

U kundaku se nalazi i dodatni monopod za fiksiranje oružja u "režimu čekanja".

Ova ruska puška posjeduje dobro osmišljena rješenja kojim se olakšava posao snajperisti. Na primjer, zatvarač se može skinuti i rasklopiti na terenu, bez ikakve dodatne opreme, za svega nekoliko minuta.

Puška je dizajnirana tako da može da koristi pet tipova municije.

Najsnažnija od njih je "2338 lapua magnum". Taj 16,2 grama težak metak izlazi iz cijevi pri brzini od 900 metara u sekundi, pa se može koristiti za mete udaljene i do 2,5 kilometra i više.

Cijev "T-5000" za ovaj kalibar dugačka je gotovo 70 centimetara i opremljena regulatorom trzaja kako bi snažni povratni udarac bio kompenzovan.

"T-5000" je moderna puška za precizna dejstva i prevazilazi sve ranije ruske modele, prenosi "Ruska riječ".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije