Svijet

Talibani pokušavaju da se domognu nuklearnog naoružanja

Talibani pokušavaju da se domognu nuklearnog naoružanja
Foto: Tanjug/AP | Talibani pokušavaju da se domognu nuklearnog naoružanja

LONDON - Talibani aktivno istražuju načine na koje mogu nabaviti taktičko nuklearno oružje dok nastoje da učvrste svoju vlast u Avganistanu, tvrdi bivši šef špijuna te zemlje, prenosi "The Independent"

Rahmatulah Nabil, bivši šef avganistanske službe nacionalne bezbjednosti, rekao je da talibani imaju ambicije da slijede države poput Sjeverne Koreje, Irana, Kine i Rusije u nabavci nuklearnog oružja kao simbola moderne vojne sile.

Islamistička militantna grupa očajnički traži međunarodno priznanje nakon što je preuzela kontrolu nad Kabulom nakon povlačenja zapadnih savezničkih snaga u avgustu 2021. Nastavila je sa sprovođenjem brutalnog mizoginog režima u zemlji, a UN još uvijek nisu priznale tu grupu kao legitimnu vladu Avganistana, navodi britanski list.

"Imam izvještaje koji ukazuju da grupa talibana istražuje kako da pristupi taktičkom nuklearnom oružju. Bilo da ih mogu nabaviti iz Pakistana ili platiti inženjerima da ga naprave. To će biti katastrofa", rekao je Nabil tokom "Herat Security Dialogue", godišnje konferencije o situaciji u Avganistanu koja je održana ove nedjelje u Dušanbeu u Tadžikistanu i kojoj je prisustvovao "The Independent".

Eksperti na konferenciji izrazili su skepticizam u pogledu talibana koji imaju sposobnosti, veze ili zaista motivaciju da nabave taktičku nuklearnu bombu, ali u intervjuu na marginama konferencije Nabil je rekao za "The Independent" da je ta mogućnost previše opasna da bi se ignorisala.

(Telegraf.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije