Svijet

Talibani pristali na desetodnevni prekid vatre

Talibani pristali na desetodnevni prekid vatre
Foto: Arhiva | Talibani pristali na desetodnevni prekid vatre

KABUL - Talibani će primijeniti desetodnevno primirje sa američkim trupama, smanjiti napade na avganistanske snage i početi dijalog sa zvaničnicima, ukoliko postignu dogovor sa predstavnicima SAD.

Pregovarači talibana i Sjedinjenih Država sastali su se protekla dva dana u Dohi kako bi razgovarali o potpisivanju mirovnog sporazuma što bi otvorilo put za dugoročno rješenje sukoba u Avganistanu, izjavio je portparol talibanske kancelarije u Kataru, prenosi Rojters.

Kada se bude postigao sporazum, talibanska i avganistanska vlada mogle bi da se direktno sastanu u Njemačkoj, što su talibani ranije čvrsto odbacivali.

Datum potpisivanja sporazuma nije određen, ali je neimenovani komandant talibana rekao je da očekuje da će to biti "uskoro".

Iz Stejt departmenta nisu htjeli da komentarišu navode da se najviše rukovodstvo talibana saglasilo da poštuje desetodnevno primirje sa američkim trupama, kao i da "smanji" napade na avganistansku vladu.

Američki predsjednik Donald Tramp prekinuo je razgovore o okončanju 18-godišnjeg rata u septembru pošto je jedan američki vojnik ubijen u napadu militantne grupe, a potom je dijalog ponovo prekinut u decembru nakon kada su u samoubilačkom napadu na američku bazu kod Kabula stradala dva civila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije