Svijet

Talibani razgovorali sa svojim protivnicima

Talibani razgovorali sa svojim protivnicima
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Talibani razgovorali sa svojim protivnicima

KABUL - Talibanska vlast Avganistana održala je tokom vikenda razgovore s visokim liderima antitalibanskog pokreta, saopštili su danas talibani.

Tokom razgovora u Teheranu, prvog ove vrste, liderima antitalibanskog saveza je rečeno da mogu da se vrate u Avganistan i obećana im je sigurnost, kazao je ministar spoljnih poslova u talibanskoj vladi Amir Kan Mutaki.

Antitalibansku alijansu, poznatu kao Nacionalni front otpora, vodi Ahmed Masud, sin antitalibanskog borca Ahmada Šaha Masuda, koji je ubijen 2001. godine.

Grupa se udružila nakon što su talibani sredinom avgusta osvojili Kabul bez borbe, a tada se Ahmedu Masudu pridružio bivši guverner zapadne provincije Herat, Ismail Kan.

Nakon osvajanja vlasti 15. avgusta i povlačenja SAD i NATO snaga iz Avganistana, antitalibanski borci su pružali otpor u dolini Pindžšir nekoliko nedjelja, ali su ih talibani porazili.

Od tada, bilo je izvještaja o talibanskim osvetama prema Pindžšircima koji su najbrojniji u tom regionu i predstavljaju okosnicu saveza otpora.

"Mogu da se vrate u Avganistan i da ne brinu", rekao je Mutaki u video-snimku dostavljenom medijima, ali zasad nema komentara antitalibanskog pokreta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije