Svijet

Pratite nas na Google news

Talibani ubili preko 100 ljudi, Avganistanci traže ostavke

Talibani ubili preko 100 ljudi, Avganistanci traže ostavke
Talibani ubili preko 100 ljudi, Avganistanci traže ostavke
Tanjug

KABUL - U napadu talibana na vojnu bazu ubijeno je ili ranjeno 100 vojnika, prema procjenama Ministarstva odbrane te zemlje, a u Avganistanu se čuju zahtjevi za smjenu ministara i šefova vojske.

Tačan broj poginulih u napadu koji se dogodio u petak u provinciji Balk je za sad nepoznat, a neki lokalni kabineti nagovještavaju da bi moglo da bude do 130 poginulih, prenosi AFP.

Ovaj napad je najsmrtonosniji napad na vojnu bazu koji su talibani sproveli, ponovo potvrđujući svoju snagu više od 15 godina nakon što su svrgnuti sa vlasti, navodi AFP.

Lokalni zvaničnici, među kojima je i čelnik provincijskog savjeta Muhamed Ibrahim Kairandiš, kažu da bi moglo da bude do 130 mrtvih i oko 60 ranjenih.

Deset talibana obučenih u zvanične vojne uniforme, naoružani samoubilačkim prslucima, ušli su u vojnu bazu u kamionu i zapucali po nenaoružanim vojnicima iz neposredne blizine, u džamiji koja se nalazi u okviru baze i u menzi.

Avganistanci su gnjevni zbog nemogućnosti vlade da se suprotstavi talibanskim napadima, uključujući i napad na najveću vojnu bolnicu u Kabulu, prilikom čega je ubijeno desetine ljudi.

"Majke su izgubile sinove, sestre su izgubile svoju braću i žene su izgubile svoje muževe. Šta vlada radi da spreči takve grozote, samo osuđuje? Tako sam umoran, ne mogu ništa, sem da plačem", na Fejsbuku je napisao korisnik pod imenom Zabiula.

Jedan od korisnika na Twitteru je napisao da je najbolji način da se oda počast poginulima taj da se smjene oni koji nisu uspijeli da rade svoj posao i sarađivali sa neprijateljem, dodavši da je vreme da neki lideri odu.

Mnogi su zatražili ostavku ministra odbrane Abdulaha Habibija i komandira 209. korpusa stacioniranog u vojnoj bazi.

"Ovo nije očajnički čin. Talibani su se infiltrirali u avganistansku vojnu bazu. To je veliki znak snage", napisao je na Twitteru analitičar iz Vašingtona Majkl Kugelman.

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije