Svijet

Teretni brod zahvatilo nevrijeme, objavljen dramatičan snimak spasavanja posade

Teretni brod zahvatilo nevrijeme, objavljen dramatičan snimak spasavanja posade
Foto: Screenshot / Youtube | Teretni brod zahvatilo nevrijeme, objavljen dramatičan snimak spasavanja posade

Nizozemski teretni brod koji je prevozio brodove nedavno isporučene iz šibenskog brodogradilišta za Norvešku, juče je kod norveške obale zahvatilo olujno nevrijeme. Posada broda evakuisana je u ponedjeljak, dok je brod ostao da plovi i prijeti mu potonuće.

Neki od 12 članova posade su skočili u okean prije nego što ih je spasio helikopter, a drugi su spašeni direktno s palube, vidi se na videu koju je objavio Norveški centar za koordinaciju spašavanja, prenosi "HRT".

Svi su na sigurnom, ali plovilu koje je trenutno na Sjevernom moru oko 130 kilometara od obale, prijeti potonuće, rekao je Peter Mortenson iz Norveške obalske uprave.

"Brodu je tokom noći otkazao glavni motor, postoji rizik da se prevrne i potone", rekao je za "NRK" Mortenson i dodao da bi to moglo prouzrokovati izlijevanje dizela i lož ulja iz spremnika.

Brodovi su isporučeni početkom marta i išli su prema Roterdamu, odakle se dalje transportuju za Norvešku.

"Dva plava broda su naša, jedan double decker (s dvije palube) namijenjen norveškim ribogojilištima, dimenzija 15 puta 10 metara, a drugi je hibrid, odnosno električni brod dimenzija 14 puta 7,5 metara", potvrdio je za "Morski.hr" Roko Vuletić, član Uprave Iskra brodogradilišta u Šibeniku.

Vuletić je dodao da šibensko brodogradilište u slučaju potonuća nema štete.

"Brodar preuzima brod od trenutka ukrcaja, u aranžmanu kupca je transport. Evo, pratimo situaciju i nadamo se da će ovo sretno završiti", zaključuje Vuletić.

Portal Morski saznaje da nizozemski teretnjak, specijalizovan za prevoz jahti i manjih brodova na svojoj palubi ima i još jedan brod iz hrvatskog brodogradilišta Tehnomont u Puli.

"To je ovaj zeleni na palubi. Mi smo ga kupcu isporučili 10. ožujka, a ukrcan je na taj brod 20. ožujka. Radi se o servisnom brodu za ribogojilišta", potvrdio je za "Morski" Niko Skala direktor gradnje i tehnički direktor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije