Svijet

Džihadisti 11. juna planirali napasti engleske navijače u Francuskoj

Džihadisti 11. juna planirali napasti engleske navijače u Francuskoj
Džihadisti 11. juna planirali napasti engleske navijače u Francuskoj

BRISEL, PARIZ – Pripadnici Islamske države (ID) planirali su napasti engleske navijače na Evropskom fudbalskom prvenstvu u Francuskoj kojin počinje 10. juna.

Ova saznanja pronađeni na laptopu Salaha Abdeslama, koji je učestvovao u terorističkim napadima na Pariz i Brisel. Podaci otkrivaju da je ID planirao izvršiti napad koristeći bombaše samoubice naoružane kalašnjikovima, pa čak i dronovima koji su trebali nositi hemijsko oružje. Među podacima na kompjuteru nalaze se i fotografije te se spominje luka u Marseju gdje će se 11. juna engleski navijači okupljati prije utakmice protiv Rusije.

- Kafići puni veselih i pijanih navijača laka su meta za teroriste. Blisko sarađujemo s francuskim obavještajnom službama - kazao je izvor iz engleske policije.

Laptop je zaplijenjeno tokom policijske racije u četvrti Molenbek u Briselu, kada je policija tragala za Abdeslamom.

Bezbjedonosne službe strahuju da bi se mogao ponoviti scenarij iz novembra 2014. kada je u koordiniranim napadima na Pariz ubijeno 130 ljudi.

- Iako je Abdeslam u zatvoru, na slobodi je i dalje mnogo fanatika koji bi mogli napasti. Engleski i ruski navijači su očigledne mete, tim više što obje zemlje zemlje bore protiv ID-a u Siriji i Iraku - rekao je izvor iz belgijske bebjedonsone službe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije