Svijet

Teška noć zbog snijega u Grčkoj, brojne oblasti bez struje

Teška noć zbog snijega u Grčkoj, brojne oblasti bez struje
Foto: Tanjug/AP | Teška noć zbog snijega u Grčkoj, brojne oblasti bez struje

ATINA - Snježni pokrivač je tokom protekle noći prekrio čitavu grčku prestonicu, ometajući vazdušni saobraćaj i zarobivši desetine vozača na auto-putu.

Najdramatičnija situacija je na autoputu Atika Odos, obilaznici oko Atine koja povezuje prestonicu sa aerodromom, na kojoj je trenutno na stotine vozila i dalje zarobljeno, prenosi grčki portal "Katimerini".

Spasilačke ekipe su se borile tokom čitave noći da oslobode stotine vozača u trenutku kada je oluja, po imenu "Elpida", zahvatila Grčku i prekrila Atinu debelim slojem snijega, prenosi agencija Rojters.

U akciji spasavanja učestvuju jedinice kopnene vojske sa teškom mehanizacijom i sanitetska vozila.

Grčki ministar za klimatsku krizu i civilnu zaštitu Hristos Stilijanides je za takvu situaciju na obilaznici okrivio kompaniju koja je zadužena za tu saobraćajnicu, navodeći da su njeni čelnici na više sastanaka sa predstavnicima vlade uvjeravali da će imati dovoljno opreme kako bi put ostao otvoren za saobraćaj.

"Mislim da moramo utvrditi odgovornost. To ću predložiti premijeru", izjavio je ministar.

Grčki mediji prikazali su snimak vojnika koji dijele hranu, vodu i ćebad nekima od vozača dok je temperatura padala tokom noći.

Obilne snježne padavine su rijetke u Atini, ali je grad sada već drugu godinu zaredom pogođen snježnim olujama.

Petnaest putnika je povrijeđeno kada je jedno šinsko vozilo pokušalo da povuče voz sa oko 200 putnika, koji se zaustavio u velikom snijegu u centralnoj Grčkoj.

Dvojica povrijeđenih su u teškom stanju, izjavio je jedan policijski zvaničnik.

Željeznički i autobuski saobraćaj u Atini su obustavljeni, a zatvoreni su i objekti za vakcinaciju protiv kovida-19 u širem regionu Atine i na obližnjem ostrvu Evija, saopštili su zdravstveni zvaničnici.

Državne službe, škole, prodavnice i banke koje nisu neophodne u te dvije oblasti i na mnogim grčkim ostrvima, uključujući Krit, takođe će danas biti zatvorene jer se očekuje da će hladno vrijeme potrajati do sutra.

Grčki avioprevoznik "AegeanAirlines" otkazao je juče gotovo sve osim pet letova, i najavio je da će raspored vjerovatno biti poremećen danas i sutra.

U regionu Atike su neka područja trenutno bez struje usljed oštećenja prouzrokovanih kotinuiranim snježnim padavinama.

Grčka vlada je današnji dan proglasila državnim praznikom u javnom i privatnom sektoru, nakon što je veliki snežni pokrivač blokirao čitavu zemlju.

Vlasti su danas prinuđene da obustave većinu aktivnosti privatnih i javnih preduzeća u regionu Atike, regionalnim jedinicama Viotija, Evija, Kikladi, na ostrvima Sporada i na cijelom ostrvu Krit, zbog hladnog vremena.

Ministar za klimatsku krizu i civilnu zaštitu Hristos Stilijanides izjavio je sinoć da su sve javne službe obustavljene, izuzev opštinskih i regionalnih vlada, oružanih snaga i snaga bezbjednosti, javnog zdravlja i drugih službi čiji je rad neophodan za upravljanje vanrednim vremenskim prilikama.

Javni prevoz će saobraćati tamo gdje je to moguće, posebno vozovi, atinski metro i tramvaji.

Svi vrtići i škole biće danas zatvoreni, a neće se održavati ni onlajn časovi jer će biti odsutno administrativno osoblje neophodno za njihovo vođenje.

Stilijanides je rekao i da je obustavljen rad privatnih preduzeća, osim prodavnica hrane (od 10 do 18 časova), apoteka, benzinskih pumpi i drugih usluga koje su obično otvorene tokom praznika.

Ministar je izjavio i da će od danas popodne biti manje snijega, ali da će se mraz zadržati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije