Svijet

Tijelo nestale tinejdžerke nađeno u pritvorskoj mrtvačnici, pa tajno sahranjeno

Tijelo nestale tinejdžerke nađeno u pritvorskoj mrtvačnici, pa tajno sahranjeno
Foto: Tanjug | Tijelo nestale tinejdžerke nađeno u pritvorskoj mrtvačnici, pa tajno sahranjeno

TEHERAN - Tijelo tinejdžerke koja je učestvovala na protestima u Iranu i nestala u septembru, pronađeno je u mrtvačnici pritvorskog centra, a nakon što je predato porodici, ukradeno je i tajno sahranjeno prenosi BBC.

Nika Šakrami, koja je živjela u Teheranu i koja bi u nedjelju napunila 17 godina, nestala je u septembru, a njena porodica je pozvana u subotu da preuzme njeno tijelo u mrtvačnici pritvorskog centra 10 dana kasnije, prenio je BBC.

Porodica je planirala da sahrani Niku u ponedjeljak, ali je njeno tijelo ukradeno i zakopano u selu udaljenom oko 40 kilometara, rekli su izvori.

Nika, koja je učestvovala u antivladinim demonstracijama nestala 10 dana nakon protesta u Teheranu 20. septembra, a u svojoj posljednjoj poruci prijateljici rekla je da je jure snage bezbjednosti, saopštila je njena rodbina za BBC.

Antivladini protesti izbili su u Iranu u septembru nakon smrti mlade Iranke Mahse Amini (22) koju je pritvorila policija za moral.

Amini je pala u komu nekoliko sati nakon što ju je policija za moral uhapsila zbog navodnog kršenja pravila nošenja hidžaba.

Protesti su počeli poslije njene sahrane, proširili se širom zemlje i postali najgori nemiri viđeni u zemlji godinama unazad.

U utorak je iranski predsjednik Ebrahim Raisi pozvao na jedinstvo protiv protesta koji nastavljaju da rastu, i okupljaju Irance uprkos etničkim i klasnim podjelama i naporaima vlasti da ih uguše, prenosi Gardijan.

Raisi je ponovio zvaničan vladin stav da su proteste pokrenuli strani provokatori, ali je priznao da su Iranci ljuti zbog određenih "neuspjeha" Islamske Republike.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije