Svijet

Tim SZO u Vuhanu počinje istraživati porijeklo virusa korona

Tim SZO u Vuhanu počinje istraživati porijeklo virusa korona
Foto: Ilustracija | Tim SZO, nakon karantina, u Vuhanu počinje istraživati porijeklo virusa

Tim Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) izašao je iz karantina i sada počinje istragu na terenu o porijeklu virusa korona u kineskom gradu Vuhanu.

Naučnici će razgovarati sa ljudima iz istraživačkih instituta, u bolnicama, na pijacama morskih plodova povezanih sa prvom pojavom virusa korona.

NJihova istraživanja oslanjaće se na dokaze kineskih zvaničnika. Istraživanje na terenu uslijedilo je poslije višemjesečnih pregovora između SZO i Pekinga.

Profesor Dejl Fišer, predsjedavajući specijalnog tima SZO, rekao je Bi-Bi-Siju kako se nada da će svijet ovo gledati kao naučnu posjetu.

"Ovdje se ne radi o politici ili da nekoga okrivimo, već da se dođe do srži stvari jednog naučnog pitanja", rekao je Fišer.

On je dodao da većina naučnika vjeruje da je ovaj virus djelo prirode.

Holandski virusolog i član tima Marion Kopmans rekla je u intervjuu za CNN da su oči svijeta usmjerene na ovaj istraživački rad.

Grupa sačinjena od 13 eksperata doputovala je u Vuhan 14. januara i danas je okončala dvosedmični karantin. Za vrijeme boravka u karantinu članovi tima su bili u kontaktu sa kineskim naučnicima.

Virus korona prvi put je detektovan u Vuhanu krajem 2019. godine, ali Peking tvrdi da je moguće da ne potiče baš iz Kine.

Prvobitno se vjerovalo da je virus potekao sa pijace u Vuhanu na kojoj se prodaju egzotične životinje za ishranu. Vjeruje se da je ovdje virus "skočio" sa životinja na ljude, prenosi BBC.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije