Svijet

Times: Japan riješava iransko-američku krizu

Times: Japan riješava iransko-američku krizu
Foto: Tanjug/AP | Times: Japan riješava iransko-američku krizu

TOKIO - Premijer Japana Šinzo Abe namjerava da nastupi u ulozi posrednika u normalizaciji odnosa Sjedinjenih Američkih Država i Irana, piše britanski Times prenoseći navode japanskih medija.

Japan je od vremena Drugog svjetskog rata pod zaštitom američke vojske i podržava spoljnu politiku Vašingtona, ali izbjegava sukobe s Teheranom, čije nafta predstavlja važnu stavku u japanskom uvozu.

Japanski premijer će, prema pisanju Timesa ponuditi svoje usluge američkom predsjedniku Donaldu Trampu u svojstvu posrednika u rješavanju iransko-američke krize. O toj inicijativi pišu svi vodeći japanski mediji, pozivajući se na anonimni izvor u Vladi.

Međutim, japanska Vlada nije potvrdila ove glasine i mogla bi da odustane od ideje ukoliko ona bude dočekana neprijateljski.

Prema pisanju japanskih medija, Abe će taj prijedlog iznijeti tokom trodnevne posjete Trampa Japanu. Sljedećeg mjeseca Abe namjerava da posjeti Iran, a to će biti prva posjeta japanskog premijera toj zemlji nakon više od 40 godina.

Times navodi da se Šinzo Abe 24. maja sastajao sa Džonom Boltonom, Trampovim savjetnikom za nacionalnu bezbjednost. Prema navodima informativnih agencija, Bolton, poznat po svom agresivnom stavu prema Iranu, izrazio je podršku ideji japanskog premijera.

Japan tokom nekoliko administracija nije podržavao sankcije Teheranu ili je tražio način da ih minimizira, izazivajući nezadovoljstvo zapadnih zemalja. Japan zbog toga nije učestvovao u nuklearnom sporazumu s Iranom 2015. godine, koji su potpisali SAD, Velika Britanija, Francuska, Kina, Rusija i Njemačka. Prije godinu dana SAD su iz sporazuma istupile, na osnovu odluke Donalda Trampa.

Britanski list navodi da će traganje za kompromisom Vašingtona i Teherana biti pravi ispit diplomatskih veština japanskog premijera. Nijedan predsednik japanske Vlade nije posećivao toliko drugih država, ali ne može se reći da je Šinzo Abe uvek bio uspješan.

Times zaključuje da razgovor o iranskom problemu unosi "element nepredvidivosti" u susret lidera Japana i SAD.

(Sputnjik)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije