Svijet

Tjelohranitelj albanskog opozicionog političara ubio Raminog aktivistu?

Tjelohranitelj albanskog opozicionog političara ubio Raminog aktivistu?
Foto: Ilustracija | Tjelohranitelj albanskog opoziciong političara ubio Raminog aktivistu?

U današnjoj pucnjavi u gradu Elbasanu ubijen je aktivista Socijalističke partije (PS) premijera Edija Rame, dok su četiri osobe povrijeđene. Napadač je navodno tjelohranitelj političara iz glavne opozicione Demokratske stranke, desnog centra.

Prema izvještajima policije i medija, ova pucnjava je povezana sa stranačkim aktivistima uoči predstojećih parlamentarnih izbora.

U policijskom saopštenju navodi se da je među ranjenima policajka koja je pokušala okončati svađu u gradu Elbasanu, 35 kilometara južno od Tirane, piše N1.

Privedeno je nekoliko osoba, uključujući osumnjičenog napadača. Policija nije iznijela dodatne detalje.

Lokalni mediji objavili su da su ubijeni i troje povrijeđenih iz lokalne kancelarije vladajuće Socijalističke stranke, dok je navodni napadač tjelohranitelj političara iz glavne opozicione Demokratske stranke, desnog centra.

Albanci održavaju parlamentarne izbore u nedjelju, kada biraju 140 poslanika. Nepravilnosti su obilježile ranije izbore u postkomunističkoj Albaniji.

Premijer i čelnik vladajuće Socijalističke stranke Edi Rama pozvao je na mir i strpljenje, dodajući kako će nedjeljni izbori ujediniti Albance i kazniti one koji ih žele destabilizirati.

Taulant Bala, šef parlamentarne skupine socijalista, optužio je Demokratsku stranku da je poslala članove paravojnih grupa, naoružane ljude iz drugih gradova, da zastrašuju ljude u Elbasanu.

Gazmend Bardi iz Demokratske stranke, čiji je tjelohranitelj navodno pucao, rekao je da je novac biračima podijeljen iz automobila koji je pripadao Socijalističkoj skupini.

Američka ambasada u Albaniji pozvala je glavne političke čelnike zemlje da pokažu suzdržanost i jasno odbiju predizborno nasilje.

Izborna kampanja bila je napeta u dane prije izbora, u kojima najnovija istraživanja pokazuju da će socijalisti osvojiti najviše glasova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije