Svijet

Tokom današnjih demonstracija u Gazi ranjeno više od 500 Palestinaca

Tokom današnjih demonstracija u Gazi ranjeno više od 500 Palestinaca
Foto: N.N. | Tokom današnjih demonstracija u Gazi ranjeno više od 500 Palestinaca

GAZA - Tokom današnjih masovnih demonstracija pod nazivom "Veliki marš za povratak" na granici Pojasa Gaze i Izraela ranjeno je više od 500 Palestinaca.

Uprkos izraelskim prijetnjama, Palestinci nastavljaju s mirnim demonstracijama kojim žele ukazati na probleme s kojima se suočavaju. Palestinci su džuma-namaz (molitva muslimana petkom) klanjali u blizini granice, nakon čega su počele masovne demonstracije.

Tokom današnjih demonstracija, treći petak zaredom, ranjeno je 528 Palestinaca, potvrđeno je iz Ministarstva zdravstva u Gazi. I ovog petka izraelski vojnici su koristili pretjeranu silu. Upotrebljavali su suzavac, gumene i bojeve metke.

Iz Ministarstva je navedeno da su 122 osobe ranjene bojevim mecima. Naglasili su da su hospitalizovane 203 osobe.

Kako saznaje novinar AA, ranjena su i dva novinara koja su pratila ovaj događaj.

U protestima, koji se održavaju svakog petka od 30. marta, poginula su 34 Palestinca, a ranjeno više od 3.000.

Hiljade Palestinaca na granici Gaze već tri petka zaredom mirno protestuje i obilježava Dan zemlje kako bi se prisjetili 30. marta 1976. godine kada je Izrael od njih oduzeo na hiljade hektara zemljišta.

Dan zemlje se obilježava u Palestini od 1976. godine i to je, na neki način, simbol otpora Palestinaca kako bi dobili nazad svoju zemlju, a ujedno i ukazali na odgovornost međunarodne zajednice za zaštitu prava palestinskog naroda, osnivanje nezavisne države Palestine i povratak palestinskih izbjeglica u domovinu.

Palestinci su u petak na granici Gaze počeli mirni Marš velikog povratka koji će različitim manifestacijama trajati šest sedmica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije