Svijet

Topovi za osnježavanje u borbi protiv požara u Australiji

Topovi za osnježavanje u borbi protiv požara u Australiji
Foto: Pixabay/Ilustracija | Topovi za osnježavanje u borbi protiv požara u Australiji

SIDNEJ - Meteorolozi su za danas najavili jake vjetrove koji će duvati u unutrašnjosti Australije na oko 200 kilometara udaljenosti od požara na jugoistoku zemlje te su zvaničnici upozorili na "ekstremnu" opasnost.

Na slikama nadzornih kamera na Perisheru, najvećem skijalištu na južnoj hemisferi, vide se topovi za osnježavanje koji izbacuju vodu umjesto bijelog praha u namjeri da tlo ostane vlažno.

"Pripremamo odmaralište prije nego što požari dospiju ovdje. Koristimo infrastrukturu koju imamo uključujući i topove za osnježavanje kako bismo dali svoj doprinos vatrogascima koji se bore protiv vatrene stihije", rečeno je iz tog odmarališta.

Ista taktika odbrane od požara korištena je na skijalištu Thredbo, jugoistočno od najvišeg vrha Australije, planine Kosciuszko, javlja Reuters.

Avioni koje koriste vatrogasci letjeli su u petak vrlo nisko nad Perisherom i ostalim skijaškim terenima izbacujući crveni prah koji pomaže u zaštiti infrastrukture od požara.

Mještani su zabrinuti da će ih zadesiti ista sudbina kao i odmaralište Selwyn udaljeno 50 kilometara sjeverno od Thredba u Nacionalnom parku Kosciuszko, kojeg su požari uništili prije sedmicu dana.

Planinska regija popularno je turističko mjesto i ljeti, naročito je pohode planinari, biciklisti i drugi zaljubljenici u prirodu. Procjenjuje se da u periodu kada nema snijega tu regiju posjeti 479.000 ljudi.

Turisti su ove sezone pobjegli nakon što su vlasti prije sedmicu dana zatvorile nacionalni park zbog opasnosti od požara.

Stanovnici koji su ostali na tom području iskoristili su niže temperature ove sedmice kako bi ojačali odbranu od požara oko svojih kuća i poduzeća. U namjeri da tlo ostane vlažno koristili su i prskalice za travnjake.

Temperature bi u petak mogle doseći 30 stepeni Celzijusa u dijelovima regije gdje je veći dio prekriven niskim rastinjem, a zemlja prilično suva zbog trogodišnje suše.

Visoko u planinama radnici nacionalnog parka zaštitili su neke od 200 koliba koje se smatraju kulturnim nasljeđem, izgrađene su prije više od 100 godina, u posebnu foliju u zaštiti od požara.

Gradonačelnik te regije Peter Beer rekao je da su mještani učinili koliko su mogli, ali da je sada sudbina planinskih gradova u rukama prirode. Upotrijebiće snježne topove, najavio je, ali je izrazio sumnju u to koliko će oni pomoći u odbrani od požara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije