Svijet

Trag u istrazi ubistva novinarke na Malti vodi u Crnu Goru

Trag u istrazi ubistva novinarke na Malti vodi u Crnu Goru
Foto: Screenshot / YouTube | Trag u istrazi ubistva novinarke na Malti vodi u Crnu Goru

VALETA - Nekoliko mjeseci prije nego što je ubijena malteška novinarka Dafni Karuana Galicija ušla je u trag ofšor kompaniji "17 blek limited", za koju je ustanovila da je bila kanal za koruptivne isplate visokim zvaničnicima Malte, a tragovi novca, kako danas prenosi agencija Rojters, vode do jednog poslovnog projekta u Crnoj Gori.

Galicija nije znala ko je vlasnik firme, registrovane u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a o svojim saznanjima pisala je na svom blogu, ne navodeći dokaze. Ona je ubijena u oktobru 2017. godine, kada je njen automobil dignut u vazduh, a likvidacija je izazvala političku krizu usljed koje je malteški premijer Džozef Maskat ove godine podnio ostavku.

Malteška policija prošle godine je kao nalogodavca ubistva optužila bogatog biznismena Jorgena Feneha, koji je, kako je prethodno objelodanio Rojters, vlasnik "17 blek limitida". Biznismen poriče optužbe, a aktivnosti njegove firme do sada su bile pod velom tajne.

Ipak, Rojters i jedan malteški list dijelom su rasvijetlili njeno poslovanje zahvaljujući dokazima koji se tiču jednog konkretnog poslovnog aranžmana. Naime, decembra 2015, kompanija je stekla profit od 4,6 miliona evra pošto je malteška državna energetska kompanija "Enemalta" kupila jedan vjetropark u Crnoj Gori.

Ostvarena dobit nije iskazana u finansijskoj dokumentaciji firme, a do kupovine je došlo poslije pregovora i nekoliko odlazaka Konrada Micija, tadašnjeg malteškog ministra energetike, u Crnu Goru, navodi Rojters.

Projekat vjetroparka "Možura" pokrenut je 2010. godine kao prvi značajniji poduhvat u Crnoj Gori na polju obnovljivih izvora energije.

Novembra 2015, malteška vlada najavila je da projekat preuzima "Enemalta", koja je, prema sopstvenoj dokumentaciji, za tu transakciju izdvojila 10,3 miliona evra - više od tri puta više od cijene koju je za projekat samo dvije nedjelje ranije platila posrednička firma registrovana na Sejšelima, čiji vlasnik i eventualni profit ostvaren u tom poslu nisu javno poznati.

Uvidom u elektronsku prepisku u kojoj su učestvovale Micijeve računovođe i Kit Šembri, tadašnji šef kabineta premijera, utvrđeno je da je Šembri i Mici trebalo da prime isplate od "17 blek limited" za usluge čija priroda nije precizirana, ali Rojters nije pronašao dokaze o tome da je do isplata zaišta došlo.

Umješanost u ubistvo poriču i Šembri i Mici, a bivši ministar tvrdi još da nije učestovao ni u kakvim korupcionaškim poslovima, prenosi Tanjug.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije