Svijet

Pratite nas na Google news

Tramp Lavrovu: Rusija da se ne miješa u izbore u SAD

Tramp Lavrovu: Rusija da se ne miješa u izbore u SAD
Foto: Tanjug/AP | Tramp Lavrovu: Rusija da se ne miješa u izbore u SAD
Tanjug

VAŠINGTON - Tokom sastanka sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovim, američki predsjednik Donald Tramp upozorio je Moskvu da ne pokušava da se miješa u izbore u SAD i pozvao je da riješi sukob s Ukrajinom, saopštila je Bijela kuća.

S Lavrovim je razgovarao i američki državni sekretar Majk Pompeo, koji je poručio da je "neprihvatljivo" bilo koje strano miješanje u američke izbore i poručio Rusiji i drugim zemljama da će Trampova administracija zaštititi integritet glasanja, prenosi Glas Amerike.

Pompeo je na konferenciji za novinare s Lavrovim, s kojim je u Stejt departmentu razgovarao o kontroli naoružanja, Ukrajini, Siriji i Venecueli, naglasio da će Trampova administracija spriječiti miješanje u izbore.

"Jasno sam stavio do znanja da je to neprihvatljivo i jasno sam Rusiji iznio naša očekivanja. Trampova administracija će uvijek raditi da zaštiti integritet naših izbora", naglasio je Pompeo.

Uoči susreta s Trampom u Bijeloj kući, Lavrov je ponovo odbacio optužbe da se Rusija miješala u američke predsjedničke izbore 2016. godine.

Rekao je da je Moskva željela da objavi detalje komunikacije s Vašingtonom koji bi, kako je naveo, oslobodili Rusiju od optužbi da se miješala u izbore, ali da su SAD to blokirale.

"Sugerisali smo našim kolegama: da bi se uklonile neosnovane sumnje trebalo bi da objavimo blisku komunikaciju od oktobra 2016. godine do novembra 2017, kako bi sve postalo jasno mnogim ljudima. Nažalost, ova administracija je to odbila da uradi", rekao je Lavrov.

Lavrov je kritikovao "talas sumnji koji je obuzeo Vašington" u vezi s miješanjem u izbore i ponovio zahtjev da se dokazi za takve aktivnosti predaju Moskvi.

"Sve spekulacije o našem navodnom miješanju u unutrašnje procese u SAD su neosnovane. Niko nam nije dao dokaz zato što ne postoji", rekao je ruski šef diplomatije.

U saopštenju Bijele kuće o susretu Trampa i Lavrova navodi se i da je američki lider naglasio svoju podršku efikasnoj globalnoj kontroli naoružanja koja ne uključuje samo Rusiju, već i Kinu.

Tramp je pozdravio angažovanje Rusije u oblastima od zajedničkog interesa, uključujući pozitivne korake koje dvije zemlje mogu da preduzmu, a koje se odnose na uhapšene građane.

Pozvao je Rusiju da podrži SAD u naporima da spriječe Iran da razvije nuklearno oružje i obezbijede denuklearizaciju Sjeverne Koreje.

Tramp i Lavrov su, dodaje se u saopštenju, razgovarali o odnosima s Kinom.

Američki predsjednik je ukazao na potrebu za "poštenom i recipročnom trgovinom" s Kinom i istakao da će bolji odnosi s Rusijom omogućiti veću trgovinu između dvije zemlje.

Posjeta ruskog šefa diplomatije Vašingtonu, prva od maja 2017. godine, odvija se u sjenci zvaničnog iznošenja optužbi u procesu opoziva Trampa i predsjednikovih kritika na račun internog izvještaja Sekretarijata za pravosuđe, u kojem se navodi da je FBI opravdano otvorio istragu o vezama između Trampovog izbornog štaba u kampanji 2016. godine i Rusije.

Lavrov je u Vašington doputovao poslije posjete Parizu, gdje su se u ponedjeljak sastali ruski i ukrajinski predsjednik Vladimir Putin i Volodimir Zelenski, uz lidere Francuske i Njemačke.

Na sastanku je postignut dogovor o oživljavanju mirovnih pregovora o okončanju konflikta u istočnoj Ukrajini i razmjeni svih zatvorenika.

Uoči susreta Trampa i Lavrova, članovi Kongresa pozvali su predsjednika SAD da upozori Lavrova na miješanje u američke izbore.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Adriatic osiguranje suvereno drži lidersku poziciju na tržištu Bosne i Hercegovine

Marketing tim / 16.01.2020 00:00

Adriatic osiguranje već drugu godinu zaredom tržišni je lider na ukupnom tržištu osiguranja BiH. Tržišni udio Adriatic osiguranja u premiji Društava sa sjedištem u FBiH iznosi 12,9%.

Bruto zaračunata premija Društva za 2019. godinu iznosi 68.450.802 KM, uz ostvareni rast od 4% u odnosu na 2018. godinu.

U portfelju Društva nalaze se sve vrste životnih i neživotnih osiguranja, a većinu portfelja čini osiguranje od automobilske odgovornosti u kojem su također tržišni lider, s udjelom od 18,9 % u premiji Društava sa sjedištem u FBiH.

Ovakvi rezultati potvrda su dobrog poslovnog smjera, u kojem su glavne odrednice  inovativan i dinamičan pristup tržištu, personalizirane ponude i izgrađen odnos povjerenja s osiguranicima, a sve to, naravno, uz kvalitetnu ponudu osigurateljnih proizvoda.

Adriatic osiguranje zahvaljuje svojim osiguranicima na vjernosti.

Najčitanije