Svijet

Tramp: Udes ukrajinskog aviona možda greška

Tramp: Udes ukrajinskog aviona možda greška
Foto: Tanjug/AP | Tramp: Udes ukrajinskog aviona možda greška

VAŠINGTON - Američki predsjednik Donald Tramp izjavio je danas da je do udesa ukrajinskog aviona moglo doći greškom, ali je dodao da ima užasan osjećaj u vezi s tim slučajem, ne navodeći dtalje.

"Neko je možda napravio grešku", rekao je novinarima Tramp u Bijeloj kući, prenio je Reuters.

Prethodno je američki nedjeljnik Njuzvik objavio da je ukrajinski avion, koji se srušio nedaleko od Teherana, pogodila raketa ruske proizvodnje Tor-M1. List se pozvao na neimenovane zvaničnike Pentagona, kao i američke i iračke obavještajne službe.

Zvaničnici Pentagona i američke obavještajne službe rekli su za Njuzvik da je procjena da je avion slučajno pogođen.

Iranske protivavionske jedinice vjerovatno su bile aktivne poslije raketnog napada na američke baze u Iraku, koji je uslijedio kao odgovor na američko ubistvo iranskog generala Kasima Sulejmanija, naveli su izvori.

Avion se srušio samo nekoliko sati nakon iranskog raketnog napada na dvije baze u Iraku koje koriste i američke snage, što je pokrenulo spekulacije da postoji mogućnost da je letjelica pogođena, napominje Reuters.

Poslije objave nedjeljnika Njuzvik i agencije AP i Reuters su javile, pozivajući se na američke zvaničnike, da je iranska protivvazduhoplovna raketa slučajno oborila ukrajinski avion koji se srušio nedaleko od Teherana u srijedu ujutru.

Britanska agencija prenijela je izjavu američkog zvaničnika koji navodi da su američki sateliti registrovali ispaljivanje dvije rakete neposredno prije nego što se avion srušio, poslije čega je uslijedila eksplozija.

Vašington vjeruje da je avion slučajno oboren, a Pentagon nije želeio da komentariše ove navode.

Pozivajući se na dvojicu američkih zvaničnika, AP javlja da je "vrlo vjerovatno" da je iranska raketa oborila ukrajinski avion.

Američka agencija napominje da se avionska nesreća dogodila samo nekoliko sati nakon iranskog raketnog napada na iračke vojne baze u kojima su smješteni i američki vojnici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije