Svijet

Tramp demonstrante nazvao razbojnicima, prijeti vojskom

Tramp demonstrante nazvao razbojnicima, prijeti vojskom
Foto: Tanjug/AP | Tramp demonstrante nazvao razbojnicima, prijeti vojskom
Tanjug

VAŠINGTON - Američki predsjednik Donald Tramp danas je na svom Twitter nalogu nazvao demonstrante u Mineapolisu "razbojnicima" navodeći da "kada počne pljačka, počinje i pucnjava".

Komentarišući proteste zbog smrti Afroamerikanca kojeg je privodila policija, a koji su u jednom trenutku postali nasilni, Tramp je napisao: "To razbojnici obeščašćuju uspomenu na Džordža Flojda i ja neću dopustiti da se to dešava".

Dodao je da je guverneru Minesote Timu Volcu prenio da je vojska uz njega, te da će ako dođe do problema država povratiti kontrolu, ali je i zaprijetio da će kad "počne pljačka, početi i pucanje".

U Mineapolisu je uvedeno vanredno stanje, a na ulice su izašli pripadnici Nacionalne garde SAD, nakon sukoba demonstranata s policijom povodom nasilne smrti nenaoružanog Afroamerikanca Džordža Flojda tokom policijske intervencije.

Protesti u Menapolisu traju već tri dana, a mediji izvještavaju da su demonstranti noćas nasilno zauzeli policijsku stanicu u kojoj su radili policajci koji se sumnjiče za nasilnu smrt Flojda i zapalili je.

Policija je koristila suzavac da rastjera demostrante koji su uništavali sve što im se našlo na putu i pljačkali radnje.

Nemiri su se proširili na Čikago, Los Anđeles i Memfis, prenosi AP.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije