Svijet

Tramp diskvalifikovan u Ilinoisu

Tramp diskvalifikovan u Ilinoisu
Foto: Tanjug | Tramp diskvalifikovan u Ilinoisu

ČIKAGO - Sudija u Ilinoisu Trejsi Porter zabranila je Donaldu Trampu da učestvuje na izborima republikanaca za predsjedničku nominaciju u ovoj američkoj državi zbog njegove uloge u pobuni u Kapitolu 6.januara 2021. godine, ali je odgodila stupanje odluke na snagu u očekivanju da će bivši predsjednik SAD uložiti žalbu.

Porterova je stala na stranu glasača u Ilinoisu, koji smatraju da bi bivši predsjednik trebao da bude diskvalifikovan sa unutarstranačkih izbora republikanaca u ovoj u državi 19. marta, kao i na opštim izborima 5. novembra prošle godine zbog kršenja klauzule protiv pobune iz 14. amandmana američkog Ustava, prenosi Reuters.

O konačnom ishodu slučaja u Ilinoisu i sličnim izazovima, vjerovatno, će odlučivati Vrhovni sud SAD, koji je 8. februara saslušao argumente u vezi sa Trampovim pravom da se kandiduje.

Porterova je rekla da odgađa stupanje svoje odluke na snagu jer očekuje Trampovu žalbu apelacionim sudovima Ilinoisa i potencijalnu presudu Vrhovnog suda SAD.

Portparol Trampove kampanje saopštio je da je ovo "neustavna presuda" na koju će brzo biti upućena žalba.

Kolorado i Mejn su ranije uklonili Trampa sa svojih državnih glasačkih listića, nakon što je on diskvalifikovan prema Sekciji tri 14. amandmana na Ustav. Obje odluke su na čekanju dok traje Trampov apelacioni proces.

Sekcija tri zabranjuje obavljanje javnih funkcija svima koji su položili zakletvu da će podržavati Ustav SAD, a zatim se "upustili u pobunu ili pružili pomoć ili utjehu neprijateljima", prenosi Srna.

Trampove pristalice su 6. januara 2021. godine napale policiju i ušle u Kapitol u pokušaju da spriječe Kongres da potvrdi izbornu pobjedu demokrate DŽozefa Bajdena na glasanju 2020. godine. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije