Svijet

Tramp je spreman: Upotrijebiće punu vojnu akciju protiv Turske?

Tramp je spreman: Upotrijebiće punu vojnu akciju protiv Turske?
Foto: Tanjug/AP | Tramp je spreman: Upotrebiće punu vojnu akciju protiv Turske?

VAŠINGTON - Predsjednik SAD Donald Tramp je spreman da upotrijebi vojnu silu ako bude potrebno, izjavio državni sekretar Majk Pompeo na pitanje o krizi u odnosima s Turskom.

Ta kriza produbila se nakon turske ofanzive na sjeveru Sirijegde su Kurdi, tamošnji američki saveznici. Tramp je međutim odlučio da povuče trupe SAD iz Sirije, čime je te iste Krde ostavio na cjedilu.

"Mi više volimo mir od rata", rekao je Pompeo za TV CNBC u intervjuu snimljenom u ponedjeljak. "Ali u slučaju da je potrebna 'kinetička akcija' (eufemizam za aktivnu primjenu smrtonosne vojne sile) ili vojna akcija, treba znati da je predsjednik Tramp u potpunosti spreman da preduzme takvu akciju", rekao je Pompeo.

Tramp je, konstatuje CNBC, pod žestokom kritikom zbog svoje odluke da povuče američke snage sa sjevera Sirije, napuštajući Kurde koji su ratovali protiv Islamske države. Povlačenje je omogućilo upad Turske u pograničnu zonu početkom oktobra, pri čemu je poginulo i više od 120 civila, navodi sirijska "Opservatorija za ljudska prava".

Pompeo je odbio da kaže šta je "crvena linija" - koja bi akcija podstakla američki vojni odgovor, rekavši da ne želi da "istrčava pred odluku predsjednika o tome da li će preduzeti strahoviti poduhvat korišćenja američke vojne sile".

"Ekonomsku silu smo koristili i sigurno ćemo je koristiti. Koristićemo i svoje diplomatske snage. To su naše preference", rekao je Pompeo.

Stejt department je odbio da komentariše Pompeovu izjavu, navodi CNBC.

Tramp je novinarima na sastanku kabineta u ponedjeljak rekao da SAD "nikada nisu pristale da doživotno štite Kurde". "Nećemo zauzimati stranu. Neka se sami bore", rekao je Tramp.

SAD su prošle nedjelje uvele sankcije Turskoj poslije njenog upada u sjeverno pogranično područje Sirije, koje su okupirali kurdski saveznici Amerike u borbi protiv grupe Islamska država. Turska na Kurde gleda kao na teroriste.

U četvrtak, potpredsjednik Majk Pens je objavio da je Turska pristala na petodnevnu obustavu vatre jer su SAD omogućile povlačenje kurdskih boraca iz pograničnog regiona. Poslije povlačenja, SAD će ukinuti sankcije protiv Turske, rekao je Pens.

Pompeo je u intervjuu za CNBC pokušao da pokaže razliku Trampove akcije na Bliskom Istoku i postupaka njegovog prethodnika.

Pompeo je svojevremeno, kao kongresmen SAD, oštro kritikovao predsjednika Baraka Obamu da je prekršio svoju "crvenu liniju" postavljenu 2012. godine u Siriji, tako što nije odobrio vojnu akciju protiv te države uprkos dokazima da su njene snage koristile hemijsko oružje.

Pošto je Tramp vršio pritisak na turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana da ne izvrši invaziju na sjever Sirije, između ostalog oštrim pismom koje je Erdogan javno bacio u smeće i krenuo u tu akciju, Pompeo je rekao da je Trampovo djelovanje "iz temelja različito" od Obaminog.

Dodao je: "Zemlja koju je Turska napala, u koju je izvršila invaziju, Sirija, jeste suverena država", ali "sarađivali smo (SAD) s kurdskim prijateljima.., zajednički smo uklonili prijetnju Kalifata Islamske države, što je u korist 'Demokratskih snaga Sirije' (Kurda), u korist Sjedinjenih Američkih Država, i zaista, u korist svijeta. U potpunosti smo ispunili obavezu da sarađujemo s njima", rekao je Pompeo za TV CNBC.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije