Svijet

Tramp pomilovao Roda Blagojevića

Tramp pomilovao Roda Blagojevića
Foto: Tanjug/AP | Tramp pomilovao Roda Blagojevića

ČIKAGO - Američki predsjednik Donald Tramp pomilovao je danas bivšeg guvernera Ilinoisa Roda Blagojevića koji je bio osuđen na 14 godina zatvora zbog korupcije, navodeći da je ta kazna "smiješna".

Blagojević od 2012. godine služi kaznu pošto je bio osuđen za političku korupciju, prevaru i iznudu i to samo nekoliko mjeseci nakon što se pojavio u Trampovom rijaliti programu "Slavni šegrt".

Blagojeviću (63), bivšem demokratskom guverneru Ilinoisa na teret se stavlja da je pokušao da proda mjesto u Senatu, koje je ostalo upražnjeno odlaskom Baraka Obame.

Posljednju mogućnost za žalbu Blagojević je iskoristio 2018. godine i izgledalo je da će ostati iza rešetaka do 2024. godina, kada mu ističe kazna.

Njegova supruga Peti je 2018. godine putem medija pozvala Trampa da interveniše, hvaleći predsjednika i povezujući istragu protiv svog supruga sa istragom specijalnog tužioca Roberta Malera o navodnoj umiješanosti Rusije u predsjedničke izbore 2016. godine.

U avgustu prošle godine Tramp je na Twitteru napisao da Bijela kuća razmatra Blagojevićev slučaj.

"Rod Blagojević je osuđen na 14 godina zatvora, a odslužio je sedam godina. Mnogi traže da razmotrim mogućnost da mu smanjim tako tešku kaznu", naveo je Tramp.

Presuda Blagojeviću privukla je veliku pažnju, iako su u Ilinoisu četiri od posljednjih 10 guvernera završila u zatvoru zbog korupcije. Blagojević je, naime, osuđen na najdužu kaznu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije