Svijet

Pratite nas na Google news

Tramp ponovo snažno osudio nasilje, o opozivu ni riječ

Tramp ponovo snažno osudio nasilje, o opozivu ni riječ
Foto: Tanjug/AP | Tramp ponovo snažno osudio nasilje, o opozivu ni riječ
Tanjug

VAŠINGTON - Američki predsjednik Donald Tramp, koji se oglasio poslije izglasavanja opoziva u Predstavničkom domu Kongresa, ponovo je osudio prošlosedmično nasilje na Kapitolu i kazao da će svi koji su učestvovali u neredima biti izvedeni pred lice pravde.

Tramp, čiji su nalozi blokirani na svim važnim društvenim mrežama, obratio se video porukom putem Twitter profila ij kuće, i ni jednom riječju nije spomenuo odluku Predstavničkog doma o opozivu.

"Želim da budem jasan: nedvosmisleno osudujem nasilje koje smo vidjeli prošle sedmice", rekao je Tramp, ističući da je onakvo nasilje suprotno svemu u šta vjeruje.

"Nijedan moj istinski pristalica nikada ne bi mogao podržati političko nasilje. Nijedan moj pravi pristalica ne bi mogao da nepoštuje primjenu zakona ili našu veliku američku zastavu", rekao je Tramp u petominutnom obraćanju.

"Ako radite nešto od ovih stvari, vi ne podržavate naš pokret, napadate ga i napadate našu zemlju. To ne možemo da tolerišemo", kazao je američki predsjednik i pozvao na smirivanje tenzija.

"Nasilje treba da prestane", rekao je on, navodeći da je prošle godine bilo previše nasilja, nereda i kršenja zakona.

"Bez obzira da li ste desno ili lijevo, demokrata ili republikanac, nema opravdanja za nasilje. Nema izgovora. Nema izuzetaka. Amerika je država zakona. Oni koji su učestvovali u napadima prošle nedjelje biće izvedeni pred lice pravde", istakao je američki predsjednik.

Tramp je rekao da su ga tajne službe obavijestile o tome da su mogući novi neredi u narednim danima.

Ponovio je da je izdao naredbu federalnim agentima da angažuju sve resurse da uspostave red i da je u Vašingtonu angažovana Nacionalna garda da obezbijedi grad i osigura da prenos vlasti bude miran i bez incidenata.

On kaže da svaki Amerikanac ima pravo da se čuje njegov glas, ali da to mora učiniti s poštovanjem i u miru.

Na kraju obraćanja pozvao je na jedinstvo nacije.

"Moramo se fokusirati na napredovanje cijele nacije, na isporuku čudesnih vakcina, na pobjedu nad pandemijom, na obnovu ekonomije, zaštitu nacionalne sigurnosti i vladavinu prava", zaključio je Tramp.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije