Svijet

Tramp ponudio proširenje zaštite migranata u zamjenu za zid sa Meksikom

Tramp  ponudio proširenje zaštite migranata u zamjenu za zid sa Meksikom
Foto: N.N. | Tramp ponudio proširenje zaštite migranata u zamjenu za zid sa Meksikom

VAŠINGTON – Američki predsjednik Donald Tramp ponudio je u subotu demokratama proširenje pravne zaštite za određene grupe migranata u zamjenu za odobrenje za 5,7 milijardi dolara za izgradnju zida duž granice s Meksikom.

Obraćajući se naciji iz Bijele kuće, Trump je rekao da novi plan uključuje tri godine zakonodavnih olakšica za korisnike programa Deferred Action for Childhood Arrivals (DACA) i proširenje privremene zaštite za druge grupe migranata.

Trump je kazao da će novi plan, koji uključuje otprilike 1,6 milijardi dolara za finansiranje tehnologije za otkrivanje droge i fondove za humanitarnu pomoć, na glasanje sljedeće sedmice dostaviti Mitch McConnell, lider republikanaca u Senatu.

Međutim, malo je vjerovatno da će time privući dovoljno demokrata, koji se i dalje odupiru bilo kakvom finansiranju zida za koji Trump kaže da će ga platiti Meksiko.

Čak i prije formalne rasprave, Nensi Pelosi, predsjednica Predstavničkog doma, odbacila je Trumpovu ponudu, nazvavši je “kompilacijom nekoliko ranije odbačenih inicijativa, od kojih je svaka neprihvatljiva i u globalu ne predstavlja iskrene napore za vraćanje sigurnosti u živote ljudi".

Trump je zajedno sa Mekkonelom radio kako bi osigurao prijedlog koji bi deblokirao rad Vlade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije