Svijet

Pratite nas na Google news

Tramp potpisuje zakon: Za odbranu dodatnih 738 miliona dolara

Tramp potpisuje zakon: Za odbranu dodatnih 738 miliona dolara
Foto: Tanjug/AP | Tramp potpisuje zakon: Za odbranu dodatnih 738 miliona dolara
Srna

VAŠINGTON - Predsjednik SAD Donald Tramp izjavio je da će potpisati zakon o odbrani koji predviđa izdvajanje 738 milijardi dolara za sve troškove, od godišnjih odmora do kupovine novih borbenih aviona.

On je na Twitteru napisao da su svi prioriteti ušli u konačnu verziju Zakona o odobrenjima za nacionalnu odbranu (NDAA).

Tramp je kao ispunjene prioritete naveo povišice za vojnike, obnovu vojske, plaćeno roditeljsko odsustvo, bezbjednost na granici i kozmičke snage.

Zakonom je predviđeno povećanje plata vojnicima za 3,1 odsto, uklanjanje prepreka za izgradnju zida na granici sa Meksikom, a nagoviještena je i podrška NATO i odobravanje pomoći Ukrajini.

Očekuje se da će Predstavnički dom Kongresa SAD glasati o prijedlogu zakona sljedeće sedmice, a zatim će on biti upućen na glasanje u Senat, prije nego što ga potpiše američki predsjednik, piše list "Washington Times".

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Prilika za mlade političare i političarke iz BiH

Marketing tim / 23.01.2020 00:00

U oktobru 2020. godine održaće se lokalni izbori u BiH, a na listama će biti i mlade osobe do 30 godina starosti, sa ili bez prethodnog političkog iskustva. Mlade vidimo kao ključni resurs za kreiranje novih ideja i stvaranje ugodnijeg ambijenta življenja.

Međutim da bi mladi mogli odgovoriti ovom zadatku i ispuniti očekivanja neophodno je da znaju kako funkcionira politički sistem u BiH, kako da zagovaraju nove ideje i stvaraju promjene i na posljetku da su uvezani s drugim mladima sličnih razmišljanja.

Institut za razvoj mladih KULT razvio je poseban program za omladinske političke lidere i liderice pod nazivom UMiDp, a upravo je otvoren poziv za treću generaciju mladih političara/ki ove obuke.

Obuka se sastoji od tri petodnevna modula, koji će se održati u februaru, aprilu i maju. Institut pokriva troškove prijevoza, smještaja i hrane za odabrane polaznike/ce.

U toku 2018. i 2019. g. ovu obuku pohađale su dvije generacije, 43 polaznika/ice iz 28 lokalnih zajednica iz 13 različitih stranaka, registriranih u BiH. Njihova iskustva pogledajte u videu:

Rok za dostavljanje prijava za treću generaciju je do nedjelje, 26. 1. 2020. godine do 23.59 sati, a prijave se dostavljaju isključivo putem online linka: http://mladi.org/myURL/umidp3.

Najčitanije