Svijet

Trampov "prijedlog vijeka" Palestincima: "Put ka miru" ili "košmar"?

Trampov "prijedlog vijeka" Palestincima: "Put ka miru" ili "košmar"?
Foto: Tanjug/AP | Trampov "prijedlog vijeka" Palestincima: "Put ka miru" ili "košmar"?

VAŠINGTON - Američki prijedlog za rješavanje sukoba između Izraela i Palestine, koji traje duže od 70 godina, dobio je različite ocjene međunarodne zajednice. Dok jedni u njemu vide "ozbiljan prijedlog", drugi ocjenjuju da "ne vrijedi ni mastila kojim je napisan"“.

Reakcija sukobljenih strana na dokument je potpuno suprotna, ali i očekivana - rukovodstvo Izraela smatra da dogovor obećava Izraelcima "svijetlu budućnost", dok Palestina odbacuje dokument, nazivajući ga "zavjerom koja neće proći".

Ujedinjene nacije insistiraju na važnosti poštovanja osnovnih dokumenata, koje su ranije usvojili Savjet bezbjednosti i Generalna skupština UN. Svjetska organizacija "podržava rješavanje sukoba Palestine i Izraela na osnovu rezolucije UN, međunarodnog prava i bilateralnih dogovora, uz uvažavanje stavova Palestine i Izraela, kao i dogovora o granicama iz 1967. godine".

Moskva suzdržana prema "dogovoru vijeka"

Moskva je za sada prilično suzdržana i još nema određen stav u vezi sa "dogovorom vijeka". Konkretniji stav Rusije može se očekivati nakon posjete Benjamina Netanjahua Moskvi, gde će razgovarati sa predsjednikom Vladimirom Putinom.

Portparol ruskog predsjednika Dmitrij Peskov je rekao da Rusija nastavlja da proučava i analizira prijedlog američkog predsjednika Donalda Trampa. On je dodao da se može samo konstatovati da je plan "dobio punu podršku Izraela i niza drugih država, ali da ga je kategorički odbacio neposredni učesnik takozvanog dogovora - Palestina".

Prema riječima zamjenika ministra spoljnih poslova Rusije Mihaila Bogdanova, sada je važno da Palestinci i Arapi iznesu svoj stav o dogovoru.

Reakcije sukobljenih strana - "Put ka trajnom miru" ili "zavjera"

Premijer Izraela Benjamin Netanijahu podržao je Trampov predlog i istakao da je spreman da odmah počne mirovne pregovore s Palestincima, jer "dogovor predlaže realan put ka trajnom miru".

Sa druge strane, predsjednik Palestine Mahmud Abas odbacio je plan američkog predsjednika, rekavši da je to zavjera "koja neće proći". On je istakao da je spreman da pregovara sa Izraelom, ali samo pod pokroviteljstvom "kvarteta" međunarodnih posrednika - Rusije, SAD, UN i EU.

Zvanični predstavnik islamskog pokreta Hamas Sami Abu Zuhri napisao je na Twitteru da će "Tramp i njegov dogovor otići na istorijsko smetjlište" i da taj dogovor "ne vrijedi ni mastila kojim je napisan".

Košmar za svet i region

Predstavnici Turske i Irana takođe su oštro kritikovali "dogovor vijeka".

Ankara je novi plan nazvala "mrtvorođenim". Ministarstvo spoljnih poslova Turske ocjenjuje da je plan Vašingtona "aneksija koja je usmjerena na uzurpaciju palestinskih zemalja i uništenje ideja koegzistencije dvije države". Turske vlasti su upozorile da "neće dopustiti korake koji su usmjereni na legitimizaciju okupacije i tiranije Izraela".

Ni ministar spoljnih poslova Irana Muhamed Džavad Zarif nije imao riječi hvale za Trampa i njegov prijedlog, ocenivši dokument kao "košmar za svijet i region".

"Dogovor vijeka" je u Evropi izazvao prilično protivrječne reakcije. Švedska smatra da prijedlog Vašingtona ne zadovoljava uslove Evropske unije za rješavanje problema Palestine i Izraela, jer "održivi mir zahtijeva da obje strane učestvuju u pregovorima". S tim stavom se slaže i NJemačka. Sa druge strane, Ministarstvo spoljnih poslova Velike Britanije pozdravlja "dogovor vijeka" koji smatra "ozbiljnim prijedlogom".

Šta je suština "dogovora vijeka"?

Na sajtu Bijele kuće objavljen je dokument od 180 stranica koji se sastoji iz dva dijela: ekonomskog i političkog.

Plan je zasnovan na uzajamnom priznavanju dvije države. Predlaže se da se teritorija Palestine, koju čine Pojas Gaze i Zapadna obala rijeke Jordan, neraskidivo poveže brzom saobraćajnom komunikacijom. Prema Trampovim riječima, na taj način bi se udvostručila teritorija arapske države.

Sa druge strane, Amerika je čvrsto odlučila da prizna zakonitost izraelskih naselja na palestinskim teritorijama na Zapadnoj obali rijeke Jordan.

Američki predsjednik je na Twitteru objavio kartu na kojoj su obilježene buduće promjene, u skladu s "Dogovorom vijeka".

U dokumentu se posebna pažnja posvećuje statusu Jerusalima. Vašington predlaže da se za prijestonicu arapske države prizna Istočni Jerusalim, a da se istovremeno cijeli Jerusalim prizna za "nedjeljivu prijestonicu" Izraela.

Kao jedan od uslova za rješavanje sukoba jeste da Palestina prestane da podržava radikalni pokret Hamas koji je aktivan u Gazi, kao i da odustane od metoda oružane borbe. Istovremeno, Vašington insistira na četvorogodišnjem "zamrzavanju" programa izgradnje izraelskih naselja na palestinskoj teritoriji.

(Sputnjik)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije