Svijet

Trampov savjetnik: SAD da bombarduju Sjevernu Koreju i pokažu Rusiji i Kini ko je gazda

Trampov savjetnik: SAD da bombarduju Sjevernu Koreju i pokažu Rusiji i Kini ko je gazda
Foto: Ilustracija | Trampov savjetnik: SAD da bombarduju Sjevernu Koreju i pokažu Rusiji i Kini ko je gazda

VAŠINGTON - Savjetnik američkog predsjednika za bezbjednost Herbert Mekmaster smatra da SAD treba da započnu strategiju "krvavog nosa", bombarduju Sjevernu Koreju i pokažu Rusima, Kinezima i Irancima "ko je gazda".

List "Biznis insajder" navodi da, za sada, državni sekretar Reks Tilerson i ministar odbrane Džejms Matis uspijevaju da spriječe američkog predsjednika Donalda Trampa da posluša Mekmasterov savjet. 

Mekmaster je prošle godine napisao tekst za američku vojsku i poručio da "neprijateljske, revizionističke sile: Rusija, Kina, Sjeverna Koreja i Iran anektiraju teritorije, zastrašuju američke saveznike, razvijaju nuklearno oružje i koriste strane snage pod zaštitom konvencionalnih vojski". 

On tvrdi da svi oni paze da ne pređu granicu koja bi izazvala konkretan odgovor SAD i saveznika, te da "neprijateljske snage posmatraju i procjenjuju američka djelovanja i usklađuju akcije". 

Mekmaster navodi da se Kina, Iran i Sjeverna Koreja ohrabre kada vide "rusko hibridno ratovanje u Ukrajini i na Baltiku, te slab odgovor SAD". 

Sjeverna Koreja pokazala se posebno vještom u "guranju" svojih interesa u suprotnosti sa zahtjevima SAD, smatra Trampov savjetnik za bezbjednost. 

Rusija, Kina, Sjeverna Koreja i Iran djeluju u suprotnosti sa interesima SAD, čiji uticaj opada na Tihom okeanu, u Istočnoj Evropi i na Bliskom istoku. Istovremeno, uticaj Kine, Rusije i Irana raste.

Kada su ga pitali o sjevernokorejskoj krizi Mekmaster je odgovorio: "Nismo predani miroljubivom rješenju - predani smo rješenju". 

"Moramo biti spremni, ako to bude neophodno, da izvršimo denuklearizaciju Sjeverne Koreje i bez saradnje njenog režima", smatra on. 

Mekmaster je za strategiju "krvavog nosa", u sklopu koje bi SAD izvele ograničeni napad kao reagovanje na neku sjevernokorejsku provokaciju. 

Ali, takav napad bi lako mogao prerasti u nuklearni sukob. Mogla bi se umiješati Kina, pa čak i Rusija. Poginule bi brojali u stotinama hiljada, a možda i milionima", navodi u analizi "Biznis insajder". 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije