Svijet

Trampova protivnica dobila podršku moćnog milijardera

Trampova protivnica dobila podršku moćnog milijardera
Foto: Twitter / Printscreen | Trampova protivnica dobila podršku moćnog milijardera

VAŠINGTON - ​Baza moćnih donatora koja finansira konzervativne ciljeve više od dva decenije kaže da se zalaže za predsjedničku kandidaturu Niki Hejli 2024. godine. Mreža milijardera Čarlsa Koha prikupila je milione u nastojanju da pomogne republikancima da se odmaknu od Donalda Trampa i njegove kandidature za predsjednika.

Dok se republikanski birači spremaju izabrati svog kandidata u januaru, bivši predsjednik dominira političkim terenom. Ali, kako navodi "BBC", Kohova podrška Hejlijevoj mogla bi značajno promijeniti ovu ključnu trku.

Bivša guvernerka Južne Karoline po anketama još uvijek ima otprilike 50 bodova zaostatka za čovjekom koji ju je u proteklom predsjedničkom mandatu imenovao za ambasadorku Amerike pri Ujedinjenim nacijama.

Ali njeni nastupi u televizijskim debatama koji su privlačili naslove i nedavni porast naklonosti u državama s prijevremenim glasanjem, i to u trenucima kad se donedavno prenatrpano polje republikanskih kandidata počinje prorjeđivati, dali su nadu onima koji žele alternativu Trampu.

Posljednjih je sedmica nekoliko istaknutih donatora nagovijestilo da će je podržati u odnosu na guvernera Floride Rona DeSantisa, koji je na drugom mjestu u anketama, ali čini se u isto vrijeme da mu kampanja posrće.

U dokumentu objavljenom sinoć, ogranak Kohove mreže "Koh za političko lobiranje" (AFP Action), nahvalili su Niki Hejli kao "kandidatkinju sposobnu okrenuti stranicu toksične kulture Vašingtona - i kandidatkinju koja može pobijediti".

U memorandumu se navodi da interne ankete pokazuju da Hejlijeva ima najbolje rezultate u hipotetskom okršaju na opštim izborima s Džoom Bajdenom, trenutno vjerovatnim kandidatom Demokrata 2024. Hejlijeva je na to rekla da je "počašstvovana" podrškom organizacije koja se može pohvaliti "milionima lokalnih članova".

"Članovi AFP Actiona znaju da je na ovim izborima ulog preveliki da bi sjedili sa strane. Imamo zemlju koju moramo spasiti i zahvalna sam što imamo AFP Action uz nas", napisala je.

Trampova kampanja odbacila je AFP Action kao "političku ruku pokreta 'Kina prva, Amerika zadnja'." Stiven Čung, potparol Trampove kampanje, rekao je sinoć da "nikakva količina mutnog novca neće pomoći Hejlijevoj da porazi Trampa".

Kritičari se pitaju ima li jedina žena u trci dovoljno jaku infrastrukturu kampanje da održi svoj zamah kako se izborna sezona zahuktava. Ali, taj problem bi odlukom milijardera Koha, koja znači oglašavanje, lobiranje i mobilizaciju glasača, mogao uveliko biti riješen.

Kohova odluka je i velik udarac za DeSantisa, kojeg je AFP Action nedavno podržao prije njegovog reizbora za guvernera 2022. Njegova je kampanja osudila jučerašnju Kohovu odluku kao "dokaz da politički establišment staje iza umjerenjaka koji ni matematički ne može poraziti bivšeg predsjednika".

Kohova mreža, koja je prikupila više od 70 miliona dolara u izbornom ciklusu 2024., već troši 4 miliona dolara na oglase koji kritikuju bivšeg predsjednika, navodi "AdImpact". AFP Action se u jučerašnjem memorandumu izvinio pristalicama DeSantisa, ali je upozorio da bi podjela na predizborima koristila samo Trampu i da "ulazimo u vremenski period koji zahtjeva izbore".

"Kao što mnogi od vas znaju, AFP Action nikada prije nije učestvovao u predsjedničkim izborima, ali... da bismo napisali novo poglavlje za našu zemlju, moramo okrenuti stranicu prošlosti", stoji u dopisu AFP-a.

Dodaje se:

"Donald Tramp i Džo Bajden samo će dalje ovjekovječiti silaznu spiralu zemlje", navodi se.

Mreža Koh nije podržala ni Trampovu uspješnu kandidaturu za Bijelu kuću 2016. Tokom Trampovih godina postigla je nekoliko velikih političkih pobjeda, uključujući poresku reformu, ali se protivila njegovom stavu o državnoj potrošnji i trgovinskim pitanjima.

Bivši predsjednik i njegova vrsta populizma su zauzvrat pomogli umanjiti uticaj ljudi koje on naziva "globalističkom elitom" na Republikansku stranku. Republikanci će započeti glasanje na predizborima 2024. u januaru, navodi "Index". Trenutno se čini da će se njihov mogući kandidat suočiti s Bajdenom sljedećeg novembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije