Svijet

Trampovi advokati pred Senatom: Smjena bi bila opasan presedan

Trampovi advokati pred Senatom: Smjena bi bila opasan presedan
Foto: Tanjug/AP | Trampovi advokati pred Senatom: Smjena bi bila opasan presedan

VAŠINGTON - Pravni tim Donalda Trampa počeo je njegovu odbranu tvrdnjom da bi se naporima demokrata da ga smijene postavio "veoma opasan presedan" u izbornoj godini

Oni su, na suđenju u procesu opoziva u Senatu, istakli da "predsjednik apsolutno nije uradio ništa pogrešno".

Pravni savjetnik Bijele kuće Pet Sipoloni, koji predvodi Trampov pravni tim, rekao je senatorima na početku iznošenja argumenata odbrane da bi glasačima uskratili pravo da se izjasne o Trampu na predsjedničkim izborima 3. novembra, ako bi ga sada proglasili krivim i smijenili.

"Od vas traže da uradite nešto što će imati velike posljedice i što je, rekao bih, veoma, veoma opasno", rekao je Sipoloni.

On je, takođe, optužio demokrate da žele da počine "najmasovnije miješanje u izbore" u američkoj istoriji, manje od 10 mjeseci prije predsjedničkih izbora, naglasivši da se to ne smije dozvoliti jer bi to bilo "kršenje Ustava, istorije i obaveza prema budućnosti", prenosi Glas Amerike.

"Od vas traže ne samo da poništite rezultate posljednjih izbora već da, kao što sam rekao ranije, uklonite predsjednika Trampa sa izbora koji se održavaju za oko devet mjeseci. Od vas traže da pocijepate glasačke listiće širom zemlje", naglasio je Sipoloni.

Demokrate su u svojim argumentima, koje su iznijele prethodnih dana, tvrdile da je predsjednik zloupotrebio položaj i da bi ga trebalo smijeniti s položaja zato što je vršio pritisak na Ukrajinu da istraži bivšeg potpredsjednka SAD Džoa Bajdena, kandidata za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke, i njegovog sina Hantera, a zatim pokušao da to zataška opstruisanjem istrage u Kongresu.

Demokrate tvrde da je Tramp uslovljavao posjetu ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog Bijeloj kući, otvaranjem istrage o Bajdenovima, od koje bi američki predsjednik, kako navode, imao političku korist.

Tvrde i da je najava istraga bila uslov za isplatu vojne pomoći Ukrajini, koja je već bila odobrena u Kongresu.

Član Trampovog pravnog tima Majk Purpura odbacio je tvrdnje demokrata da je u Trampovoj politici prema Ukrajini bilo uslovljavanja, odnosno traženja "usluge za uslugu".

On je naglasio da je sam ukrajinski predsjednik rekao da nije osjećao nikakav pritisak.

"Menadžeri Predstavničkog doma vam kažu da znaju bolje. Demokrate kažu da predsjednik Zelenski i njegovi glavni savjetnici ne govore istinu. Kažite mi, kako to što govorite o našim prijateljima pomaže američkoj spoljnoj politici i nacionalnoj bezbjednosti", upitao je Purpura.

Purpura je dodao da je teorija demokrata o "usluzi za uslugu" zasnovana na "na spekulaciji jedne osobe, ambasadora SAD u EU Gordona Sondlenda", ocijenivši da je ta spekulacija pogrešna.

Poslije završetka prvog dana iznošenja argumenata u Trampovu odbranu, demokrata Adam Šif naveo je na svom nalogu na Tviteru da pravni tim predsjednika SAD pokušava da "odvuče pažnju i izvrne istinu".

Šif je na konferenciji za novinare, poslije suđenja, rekao da Trampovi advokati "ne osporavaju da je predsjednik tražio od strane zemlje da se miješa u naše izbore i da mu pomogne da vara".

Sjednica u subotu je biti relativno kratka, oko dva sata, zato što republikanci žele da iznesu veći dio svojih argumenata početkom naredne nedjelje, kada se očekuje da broj gledalaca bude veći. Iznošenje argumenata nastaviće se u ponedjeljak.

Uoči nastavka procesa u subotu ujutro po lokalnom vremenu, demokrate koje su prethodna tri dana predstavile optužbe protiv Trampa dostavile su Senatu dokumenta sa suđenja, od 28.758 strana.

Trampov pravni tim imaće 24 sata podijeljena u tri dana da iznese svoje argumente.

U intervjuu televiziji Foks njuz, Tramp je rekao da bi njegov pravni tim trebalo da "jednostavno kaže istinu", a demokrate je optužio da su "iznijele mnogo laži, izmišljotina, da je bilo mnogo pretjerivanja i da to nije osnov za opoziv".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije