Svijet

Treća najviša pozicija u Stejt departmentu Viktoriji Nuland

Treća najviša pozicija u Stejt departmentu Viktoriji Nuland
Foto: Anadolija | Treća najviša pozicija u Stejt departmentu Viktoriji Nuland

VAŠINGTON - Novoizabrani predsjednik SAD Džo Bajden imenovao je danas Vendi Šerman za zamjenicu državnog sekretara, a Viktoriju Nuland za državnog podsekretara za politička pitanja, što znači da će njih dvije zauzeti drugu i treću najvišu poziciju u Stejt departmentu.

Nuland je karijerni diplomata, koja je, između ostalog, u administraciji bivšeg predsjednika SAD Baraka Obame radila kao pomocnik državnog sekretara za Evropske i evroazijske poslove, a bila je i ambasador SAD u NATO i portparol Stejt departmenta.

Šerman je, kako navodi Rojters, veteran američke spoljne politike i ključni pregovarač nuklearnog sporazuma sa Iranom, postignutog 2015. godine, iz kojeg su se SAD povukle u vrijeme administracije odlazećeg predsjednika Donalda Trampa.

Bajden je danas, između ostalih, imenovao i jednog od svojih dugogodišnjih savjetnika za spoljnu politiku Brajana Mekeona za zamenika državnog sekretara za upravljanje i resurse, a Boni Džekins za podsekretarku za kontrolu naoružanja i međunarodna bezbjednosna pitanja.

Za podsekretara za civilno društvo, demokratiju i ljudska prava imenovao je Uzru Zej.

Bajden je u saopštenju naveo da tim ljudi koje je imenovao otelotvoruje njegovo uverenje da je Amerika najjača kada sarađuje sa saveznicima i dodao da je uveden da će novoimenovani "iskoristiti svoje diplomatsko iskustvo i svoje vještine da obnove globalno i moralno liderstvo Amerike".

"Amerika se vratila", poručio je Bajden.

AP ocjenjuje da je Bajden davanjem mjesta u Stejt departmentu grupi bivših karijernih diplomata i veterana iz administracije Obame nagovijestio da želi da se vrati tradicionalnoj spoljnoj politici poslije, kako navodi, četiri godine neizvijesnosti i nepredvidljivosti u vreme Donalda Trampa.

U odboru američkog Senata za spoljne poslove u utorak će biti odžano saslušanje za potvrdu imenovanja Bajdenovog izbora za američkog državnog sekretara - Entonija Blinkena.

Imenovanje Šerman, Mekeona, Nuland, Dženkins i Zeje zahtijeva takođe potvrdu Senata, za razliku od ostalih pozicija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije