Svijet

Tri evropske države pokreću mehanizam za poslovanje sa Iranom

Tri evropske države pokreću mehanizam za poslovanje sa Iranom
Foto: N.N. | Tri evropske države pokreću mehanizam za poslovanje sa Iranom

​Francuska, Njemačka i Velika Britanija stvorile su mehanizam izvođenja novnačnih transakcija (SPV) sa Iranom pod nazivom "Insteks" (Instrument za podršku trgovinske razmjene), navodi se u saopštenju ove tri države.

Kako se naglašava, radi se o specijalnom mehanizmu koji se tiče "pojednostavljivanja komercijalnih transakcija između evropskih ekonomskih igrača i Irana".

"’Insteks‘ će na prvi pogled biti usmjeren na najznačajnije sektore za iranski narod, uključujući farmaceutske proizvode, medicinske instrumente i poljoprivredne proizvode", navodi se u saopštenju.

"Posredstvom instrumenta ’Insteks‘ mi stvaramo mogućnost da poslovni krugovi izvode operacije", rekao je ministar inostranih poslova Njemačke Hajko Mas.

"Samo ako mi budemo ispunjavali svoje obaveze, možemo isto da tražimo od Irana da se drži (nuklearnog) sporazuma", smatra njemački ministar.

Nakon dolaska šefova diplomatija zemalja EU u Bukureštu na sastanak, on je naveo da Njemačka izrađuje takav mehanizam u koordinaciji sa evropskim partnerima.

"Zbog toga sam srećan što smo uspjeli (da pokrenemo mehanizam transakcija sa Iranom). To je prvi korak koji jasno daje na znanje da unutar EU čuvamo jedinstvo i da odlučno idemo svojim putem, iako se ostali i drže drugog stava", dodao je on.

"Insteks" je kompanija sa sjedištem u Parizu, koja će služiti kao posrednički biro. Iran će tako moći i dalje da isporučuje naftu i druge proizvode u Evropu. Biro novac neće slati u iranske banke, već će ga prosleđivati evropskim kompnijama koje Iranu prodaju robu, lijekove i hranu.   

Ranije je američki državni sekretar Majk Pompeo ponovo potvrdio da će Vašington udvostručiti svoj pritisak na Iran, dok je Trampov savjetnik za nacionalnu bezbjednost Džon Bolton rekao izraelskom premijeru Benjaminu Netanijahuu da navodna Teheranova „potraga za isporučivim nuklearnim oružjem“ ostaje prijetnja regionu.  

(Sputnjik)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije