Svijet

Trodnevna žalost u Kolumbiji zbog terorističkg napada

Trodnevna žalost u Kolumbiji zbog terorističkg napada
Foto: Anadolija | Trodnevna žalost u Kolumbiji zbog terorističkg napada

BOGOTA - Najmanje 20 ljudi poginulo je u napadu automobilom bombom na policijsku akademiju "General Santander" u Bogoti, saopštila je policija. U međuvremenu je jedan muškarac uhapšen zbog sumnje da je učestvovao u napadu.

Glavni tužilac Nestor Martines izjavio je da je u presretnutim telefonskim razgovorima muškarac pod imenom Rikardo Karvahal prepoznat kao učesnik u napadu, prenio je AP.

On je rekao da je Karvahal uhapšen u raciji spovedenoj danas prije zore u Bogoti u kojoj su vlasti zaplijenile vojne uniforme i pobunjenički priručnik.

Karvahal će biti kasnije danas optužen za terorizam i ubistvo, navodi američka agencija.

Martinez nije rekao kakvu ulogu je Katvahal navodno imao, ali je izjavio da su bezbjednosne kamere u tom području prikazale muškarca koji je izašao iz Nisanovog pik-apa korišćenog manje od 10 minuta prije eksplozije.

Nestor Martines rekao je ranije da se Hoze Aldemar Rohas (57) dovezao vozilom pikap "nisan" iz 1993. godine, napunjenim sa 80 kilograma eksploziva pentolit, pred policijsku akademiju u trenutku ceremonije promocije kadeta.

Kada su vozilo zaustavili stražari na samom ulazu Rohas je ubrzao i udario u zid. U tom trenutku vozilo je eksplodiralo.

U eksploziji, koja se dogodila sinoć u južnom dijelu grada, povređene su desetine ljudi.

Predsjednik Kolumbije Ivan Duke rekao je da je riječ "o ludačkom terorističkom aktu" i proglasio je trodnevnu žalost, javlja Bi-Bi-Si.

Ovaj napad je najsmrtonosniji u Kolumbiji od 2003. godine.

Vlasti kažu da pobunjenici iz Nacionalne oslobodilačke vojske stoje iza napada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije