Svijet

Trudo odbacuje mogućnost razmjene uhapšenih

Trudo odbacuje mogućnost razmjene uhapšenih
Foto: Tanjug/AP | Trudo odbacuje mogućnost razmjene uhapšenih

OTAVA - Kanadski premijer Džastin Trudo danas je odbacio poziv za razmjenu uhapšenog finansijskog direktora kineske kompanije Meng Vanžu za dvojicu Kanađana koji su u zatvoru u Kini, navodeći da bi to bio loš presedan i da bi naškodio Kanadi.

Neposredno nakon što je policija u Vankuveru uhapsila Meng na osnovu potjernice iz SAD u decembru 2018. godine, Peking je uhapsio dvojicu Kanađana prema optužbama za špijunažu. Prošle sedmice oni su optuženi za špijunažu.

Grupa od 19 istaknutih ličnosti, uključujući nekadašnje ministre i diplomate, ove sedmice je uputila pismo Trudou i traži da Otava obustavi proces isporučenja Meng u SAD jer bi time bile pojačane šanse da će Kina osloboditi uhapšene Kanađane.

Trudo smatra da potpisnici pisma nisu u pravu kada traže oslobađanje Kineskinje.

"To bi ugrozilo više miliona Kanađana koji žive i putuju u inostranstvo. Ne možemo dozvoliti da politički pritisci ili nasumična hapšenja kanadskih državljana utiču na rad našeg pravosudnog sistema", naglasio je Trudo.

Peking insistira na tome da nema povezanosti između Meng i dvojice Kanađana, ali Trudo smatra da postoji jasna veza.

Bivši diplomata Majkl Kovrig i biznismen Majkl Spejvor uhapšeni su krajem 2018. godine prema optužbama za narušavanje državne bezbjednosti.

Kovrigov slučaj vodi tužilaštvo u Pekingu, a Spejvorov tužilaštvo iz provincije Lijaoning na sjeveroistoku Kine. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije