Svijet

Trudo se izvinio zbog aplauza nacističkom veteranu u kanadskom parlamentu

Trudo se izvinio zbog aplauza nacističkom veteranu u kanadskom parlamentu
Foto: Tanjug/AP | Trudo se izvinio zbog aplauza nacističkom veteranu u kanadskom parlamentu

OTAVA - Kanadski premijer Džastin Trudo danas se izvinio zbog toga što je predsjednik Donjeg doma u kanadskom parlamentu pozdravio ukrajinskog nacističkog veterana kao heroja tokom sjednice kojoj je prisustvovao i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Trudo je rekao da mu je posebno žao zbog neprijatne situacije u kojoj se zbog toga  našao Zelenski, prenosi Rojters.

"To je bila greška koja je duboko osramotila parlament i Kanadu", kazao je on, prenosi Tanjug.

Trudo je dodao da svi koji su se zatekli na toj sjednici i aplaudirali duboko žale zbog toga, iako su to učinili nesvjesni konteksta.

Predsjednik Donjeg doma kanadskog parlamenta Entoni Rota podnio je juče ostavku, nakon skandala sa odavanjem počasti Ukrajincu koji je u Drugom svjetskom ratu bio pripadnik SS jedinice.  

Neposredno nakon što je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski održao govor u Donjem domu u petak, poslanici kanadskog parlamenta su ovacijama pozdravili Jaroslava Hunku (98), koga je Rota predstavio kao ratnog heroja i borca za nezavisnost Ukrajine.

Kasnije je objavljeno da je Prva ukrajinska divizija u kojoj se Hunka borio takođe bila poznata kao 14. Vafen-SS divizija "Galicija", dobrovoljačka jedinica, koja je bila pod komandom nacista.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije