Svijet

Tramp tvrdi da je blizu dogovor s talibanima

Tramp tvrdi da je blizu dogovor s talibanima
Foto: N.N. | Trump tvrdi da je blizu dogovor s talibanima

VAŠINGTON - Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donald Tramp tvrdi da postoji dobra šansa za postizanje dogovora s talibanima.

Smatra da su blizu dogovora.

"Mislim da postoji dobra šansa za postizanje dogovora. Mislim da smo blizu toga. U narednim sedmicama ćemo vidjeti ishod", rekao je Tramp za američki radio iHeart.

Talibani, koji predstavljaju veliku prijetnju vladi na čijem čelu je predsjednik Ašraf Gani, i dalje su dominantni u mnogim regijama zemlje.

Iako je Vlada nekoliko godina pokušavala započeti mirovne pregovore s talibanima i u tom je kontekstu uspostavila Mirovno vijeće, dogovor nije postignut.

Američki predsjednik je, nakon talibanskog napada na američke vonike u Avganistanu, obustavio 5. septembra prošle godine mirovne pregovore između Sjedinjenih Država i talibana, koji su trajali od decembra 2018.

Nakon što su pregovori obustavljeni, talibani su u Rusiji tražili rješenje za nastavak mirovnih pregovora i poslali delegaciju u Moskvu.

Mirovni pregovori, koji su sedmicama bili neizvjesni, nastavili su se nakon što su talibani oslobodili dva američka državljana koji su držani kao taoci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije