Svijet

Tunberg: Još ništa niste vidjeli

Tunberg: Još ništa niste vidjeli
Foto: Tanjug/AP | Tunberg: Još ništa niste vidjeli

LOZANA - Švedska aktivistkinja za zaštitu životne sredine Greta Tunberg i više od 10.000 demonstranata marširali su u petak u švajcarskom gradu Lozani, uoči samita u Davosu gde će se dosta njih zaputiti kako bi podstakli svjetske lidere na borbu protiv klimatske krize.

Sedamnaestogodišnjakinja koja je pokrenula pokret Petak za budućnost koji je izazvao globalne proteste, osudila je nedostatak vladinih akcija za smanjivanje štetnih emisija prije nego što bude prekasno.

"Dakle, sada smo u novoj godini i ušli smo u novu deceniju, a dosad, tokom ove decenije, nismo vidjeli nikakav znak da dolazi do stvarne klimatske akcije i da se mora promijeniti“, rekla je Tunbergova u govoru u Lozani, prenosi Rojters.

"Svjetskim liderima i onima na vlasti htjela bih da poručim da još ništa niste vidjeli. Nismo gotovi, u to vas možemo uvjeriti. I s tom porukom dolazimo na Svjetski ekonomski forum u Davosu sljedeće nedelje", dodala je.

Demonstranti su držali transparente s natpisima poput "Probudite se i pomirišite požare" i "Kasno je, ali nije prekasno".

Na stotine aktivista će tokom vikenda krenuti vozovima, a zatim će marširati do Klostersa blizu Davosa, gdje će Tunbergova drugu godinu zaredom prisustvovati samitu i ucestvovati na dvije panel konferencije.

Klimatske promjene i uništavanje životne sredine premašuju rizike koje su svjetski lideri naglasili u istraživanju uoči okupljanja globalne elite 2020. godine.

Ovogodišnje okupljanje odvija se dok se u Australiji saniraju posledice najgorih požara u istoriji te zemlje. Dok je tamošnja vlada izbjegavala vezu s klimatskim promjenama, požari su dodatno zabrinuli javnost zbog zagrijavanja planete.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije