Svijet

Turci patroliraju sjevernim, a Rusi južnim dijelom auto-puta u Idlibu

Turci patroliraju sjevernim, a Rusi južnim dijelom auto-puta u Idlibu
Foto: Tanjug/AP | Turci patroliraju sjevernim, a Rusi južnim dijelom auto-puta u Idlibu

ANKARA - Turska vojska patroliraće sjevernom dijelom bezbjednosnog koridora uspostavljenog oko auto-puta u provinciji Idlib u Siriji, a ruske snage će biti sa južne strane, rekao je danas turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu.

Ruska vojna delegacija stigla je jutros u Ankaru radi dogovora o detaljima sporazuma. Detalji o koridoru koji se prostire šest kilometara na sjever i jug auto-puta "M4" treba da budu usaglašeni sedam dana nakon sporazuma.

Prema sporazumu, zajedničke tursko-ruske patrole treba da počnu duž auto-puta 15. marta. Nije poznato šta će se desiti sa džepovima pod kontrolom pobunjenika sa južne strane auto-puta.

Čavušoglu je naglasio da će Rusija osigurati da snage sirijske administracije ne pokušavaju da uđu u koridor duž puta "M4" i da će pobunjenici ostati na svojim položajima. On je dodao da je juče bilo manjeg kršenja dogovora o prekidu vatre.

Sporazum o koridoru dio je dogovora o prekidu vatre koji su postigli Turska i Rusija prošle sedmice radi obustave sukoba u Idlibu zbog kojeg je u proteklih tri mjeseca raseljeno skoro milion ljudi.

Dvije zemlje podržavaju suprotstavljene strane u Siriji - Moskva podržava snage predsjednika Bašara el Asada, a Ankara pojedine pobunjeničke grupacije. Nekoliko prethodnih dogovora o Idlibu je propalo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije