Svijet

Turci pokazali svoj arsenal u vojnoj vježbi "Slobodno gađanje-2020"

Turci pokazali svoj arsenal u vojnoj vježbi "Slobodno gađanje-2020"
Foto: Anadolija | Turci pokazali svoj arsenal u vojnoj vježbi "Slobodno gađanje-2020"

Turske oružane snage (TSK) provode vojnu vježbu "Slobodno gađanje-2020" koja za cilj ima pokaz oružja i mogućnosti kojima raspolaže, a korištena su i oružja domaće proizvodnje, uključujući i protutenkovske sisteme OMTAS i bespilotne letjelice Kargu Kamikaze.

Važnoj vojnoj aktivnosti na poligonu vojnog kompleksa u Polatliju kod Ankare prisustvovao je vojni vrh Turske, predvođen ministrom odbrane Hulusijem Akarom i načelnikom Generalštaba Jasarom Gulerom.

Učestvovalo je ukupno 1.096 pripadnika kopnenih, vazdušnih, pomorskih i specijalnih jedinica turske vojske, a u osnovi se radi o pokaznoj i testnoj vježbi kojom se jača koordinacija djelovanja među vojnim taborima.

Gađanje je s maksimalnim uspjehom izvedeno s ukupno 37 oružja iz arsenala turske vojske, među kojima su i četiri koja su nedavno ušla u arsenal i prvi put se koriste na vježbama tog tipa.

Vježba je počela odavanjem počasti turskim šehidima, kao i porukom podrške azerbejdžanskoj vojsci koja vodi operaciju oslobađanja Nagorno-Karabaha od trodecenijske armenske okupacije.

Prvi na poligon su izašli pješadinci koji su uspješnim gađanjem pokazali preciznost turske nacionalne pješadijske puške, a potom su s istim uspjehom nastupili i snajperisti koji su pod sloganom “jedan metak, jedna meta“ pogađali male mete na udaljenosti od kilometar. Uslijedilo je i gađanje automatskim puškama.

U drugom dijelu vježbe inženjerijske jedinice su pokazale kako se otvara prolaz kroz minsko polje, a potom je uslijedilo gađanje bacačima raketa, mitraljezima montiranim na transportere i bacačima granata koji su proizvodi turske namjenske industrije.

Uslijedila je uspješna pokazna vježba tenkista, a zatim i protutenkovskog sistema srednjeg dometa OMTAS. Upravo OMTAS je privukao dosta pažnje jer je riječ o oružanom sistemu domaće proizvodnje koji se pokazao izuzetno efikasan u neutralizaciji neprijateljskih oklopnih meta.

Nakon protutenkovskih projektila, uslijedilo je gađanje protuvazdušnog sistema odbrane Korkut koji je takođe proizvod domaće vojne industrije.

Još jedan novajlija s maksimalnim učinkom na vježbi bila je i turska bespilotna letjelica Kargu Kamikaze.

Haubice i minobacači su takođe biti maksimalno uspješni na vježbi slobodnog gađanja koja je završena hicima Firtine, turske samohodne haubice koja slovi za ponajbolje oružje te vrste u svijetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije