Svijet

Turska: Uhapšeno 65 osoba zbog veza sa Gulenom

Turska: Uhapšeno 65 osoba zbog veza sa Gulenom
Foto: N.N. | Turska: Uhapšeno 65 osoba zbog veza sa Gulenom

Turska policija uhapsila je 65 članova turskog vojnog vazduhoplovstva, koji su optuženi za povezanost sa imamom Fetulahom Gulenom, prenijeli su turski državni mediji.

Novinska agencija "Anadolija" javila je da je tužilaštvo izdalo naloge za hapšenje 96 lica, od kojih je 91 lice zaposleno u turskom vazduhoplovstvu.

Agencija dodaje da policija i dalje traga za preostalim osumnjičenima u operaciji usredsređenoj na grad Izmir, koja je proširena na 15 pokrajina.

Za osumnjičene se smatra da su povezani sa mrežom Gulena, za koju Ankara tvrdi da je organizator vojnog puča u Turskoj u julu 2015. godine, tokom kojeg je poginulo 250 ljudi. Gulen je negirao bilo kakvu povezanost sa organizovanjem vojnog puča.

Kancelarija UN za ljudska prava je saopštila da su turske vlasti od neuspjelog puča pritvorile 160.000 ljudi i da su otpustile skoro isto broj državnih službenika.

Više od 50.000 lica je formalno optuženo i tokom suđenja su se nalazila u pritvoru.

Zapadni saveznici Turske su kritikovali ovako oštro kažnjavanje u zemlji, a kritičari turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana su optužili lidera Turske da koristi propali puč kao izgovor za "gušenje neslaganja".

Turske vlasti tvrde da su mjere koje se sprovode neophodne sa ciljem borbe protiv prijetnji za nacionalnu bezbjednost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije