Svijet

Turska o sankcijama SAD: Velika greška

Turska o sankcijama SAD: Velika greška
Foto: Tanjug/AP | Turska o sankcijama SAD: Velika greška
Tanjug

ANKARA - Turska je osudila kao "veliku grešku" odluku SAD da uvede sankcije toj zemlji zbog kupovine ruskog raketnog sistema S-400 i najavila da će Vašingtonu uzvratiti na način na koji smatra da je neophodno, pošto je u više navrata pozvala SAD da dijalogom riješe ovo pitanje.

Ministarstvo spoljnih poslova Turske pozvalo je SAD, inače NATO saveznika Ankare, da promijeni ovakvu "nepravednu odluku", koja bi mogla da naškodi bilateralnim odnosima dvije zemlje.

Kako ocjenjuje, odluka o uvođenju sankcija je "neobjašnjiva" nakon što je Vašington u više navrata odbio ponudu Ankare da formiraju zajedničku radnu grupu, prenosi Rojters.

SAD su danas uvele sankcije turskom Sekretarijatu odbrambene industrije, njegovom direktoru Ismailu Demiru, kao i još nekim zaposlenim zbog nabavke ruskog raketnog sistema S-400, saopštilo je američko Ministarstvo finansija.

Sankcije uključuju zabranu dobijanja dozvole za izvoz u SAD, kao i zamrzavanje imovine i vizne restrikcije za direktora Demira i još troje zaposlenih.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije