Svijet

Turska oborila avion sirijske vojske iznad Idliba

Turska oborila avion sirijske vojske iznad Idliba
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Turska oborila avion sirijske vojske iznad Idliba

ISTANBUL - Turska je oborila avion sirijskih vladinih snaga iznad Idliba, saopštilo je danas tursko Ministarstvo odbrane.

Ministarstvo navodi da je oboren vojni avion L-39, u okviru operacije "Proljetni štit".

Sirijska novinska agencija SANA je takođe izvijestila da je oboren avion vojnih snaga sirijske vlade.

Istovremeno, u najnovijim napadima sirijske artiljerije, jedan turski vojnik je poginuo, a jedan je ranjen, saopštilo je danas tursko ministarstvo odbrane.

Turska je objelodanila da je sa jučerašnjom pogibijom jednog vojnika ukupan broj poginulih u proteklih mjeseca dana porastao na 55, uključujući i 33 poginulih prošlog četvrtka samo u jednom vazdušnom napadu.

Ofanziva koju je prije mjesec pokrenula sirijska vojska u Idlibu, izazvala je jednu od najvećih humanitarnih katastrofa jer je skoro milion civila izbjeglo iz zone sukoba i krenulo ka čvrsto utvrđenoj i dobro čuvanoj granci sa Turskom.

Turska je uputila hiljade svojih vojnika kao podršku pobunjeničkim snagama u Idlibu, ali time nije zaustavljeno napredovanje sirijskih snaga. Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan izrazio je nadu da će tokom susreta sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, ove nedjelje u Moskvi, uspjeti da izdejstvuje prekid vatre u Idlibu.

Turska je u znak protesta zbog eskalacije sukoba u Siriji, otvorila svoje zapadne granice za hiljade izbjeglih koji žele da domognu EU.

Od tada, hiljade ljudi pokušavaju morem ili kopnom da pređu granicu s Grčkom, ali grčke vlasti ne dozvoljavaju prelazak svoje dobro čuvane granične linije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije